7 verrassende watersporten

Getty_waterwalking_aquawalking_longecote_2023.jpg

dossier

Bewegen in het water biedt tal van voordelen, zoals verbeterde longcapaciteit, sterkere spieren en gewrichten, en een verbeterde cardiovasculaire gezondheid. En daarvoor hoef je niet per se baantjes te zwemmen, er zijn talloze sporten die je in het water kunt uitoefenen, variërend van ontspannende activiteiten tot intensieve trainingen. 

Lees ook: 'Zwemmen is gezond': wat is het effect op je lichaam?

  1. Water walking, ook wel longe côte genoemd, is een vorm van wandelen in het water waarbij je lichaam extra weerstand ondervindt. Dit verhoogt je hartslag meer dan wandelen op het land, wat gunstig is voor je cardiovasculaire gezondheid en uithoudingsvermogen.
  2. Aquacycling of aqua spinning is fietsen in het water. Dit wordt vaak gedaan in een zwembad op speciale fietsen die zijn ontworpen om onder water te worden gebruikt. Het biedt een intensieve cardio workout met minder impact op de gewrichten dan traditionele fietsen.
  3. Aquapole combineert elementen van paaldansen en aquafitness. Het wordt uitgevoerd met een verticale paal in het water, waardoor je een full-body workout krijgt die zowel kracht, flexibiliteit als cardiovasculaire training omvat. Het is een leuke manier om je spieren te versterken terwijl je in het water bent.
  4. Aquayoga brengt de kalmerende en meditatieve aspecten van yoga naar het water. Door de drijfkracht van het water kunnen deelnemers dieper in de poses komen zonder de stress op hun gewrichten. Het water biedt ook extra weerstand, wat helpt bij het versterken van de spieren en verbeteren van de flexibiliteit.
  5. Aquadrums combineert drummen met aquafitness. Hierbij worden drumpads gebruikt die op het water drijven, terwijl je ritmisch op de pads slaat met speciale drumsticks. Het is een energieke workout die zowel je bovenlichaam versterkt als je hartslag verhoogt.
  6. Aquapilates is een variant van pilates uitgevoerd in het water. Het richt zich op het versterken van de core spieren, verbeteren van de houding en het bevorderen van flexibiliteit. Het water biedt natuurlijke weerstand, wat de oefeningen uitdagender maakt zonder extra belasting op de gewrichten.
  7. Aquajogging is een vorm van lichaamsbeweging waarbij je in diep water jogt. Dit betekent dat het water diep genoeg moet zijn zodat je de bodem op geen enkel moment raakt. Aquajogging wordt vaak beoefend in zwembaden en biedt een uitstekende cardiovasculaire workout met weinig impact op de gewrichten.


Lees ook: Waarom kan je beter niet zwemmen met contactlenzen?

Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?

Bronnen:
http://www.aquapole.ulg.ac.be
https://www.aquastar.be
https://www.zwem-en-aquaspecialist.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram