Nieuwe aanbevelingen voor veilig slapen ter preventie van wiegendood
nieuws
Wiegendood is het plots, onverwacht overlijden van een kind tussen 2 weken en 1 jaar dat ogenschijnlijk gezond was en bij wie geen lichamelijke afwijking kon worden vastgesteld die het overlijden zou kunnen verklaren.
Een veilige slaapomgeving en de slaaphouding, zijn erg belangrijk om wiegendood te voorkomen.
De American Academy of Pediatrics (AAP) heeft zopas nieuwe richtlijnen gepubliceerd over veilig slapen.
Bestaande adviezen blijven gelden, zoals
• Het aanraden van rugligging vanaf de geboorte en het afraden van buik- en zijligging.
De kans op wiegendood is 2,8 keer zo groot bij slapen in buikligging als bij rugligging. Ook wordt baby best niet in zijlig gelegd met een rolletje in de rug. omrollen tot buiklig is mogelijk.
• Het aanraden van samen in 1 kamer slapen van ouder en kind, maar niet in hetzelfde bed.
De kans op wiegendood is verlaagd bij zuigelingen die op dezelfde kamer slapen als hun ouders. Daarom wordt dit geadviseerd tot de leeftijd van 6 maanden. In 1 bed slapen met ouders geeft daarentegen een verhoogde kans op wiegendood tot de leeftijd van 4 maanden.
• Het kind niet te warm te slapen leggen (kamertemperatuur max 18°C, kind niet te warm aankleden, geen dekbedden en kussens…).
Het gebruik van dekbedden en kussens in bed is onveilig tot de leeftijd van 2 jaar vanwege een verhoogde kans op warmtestuwing en het risico dat het kind met het gelaat tegen of onder het dekbed of kussen komt.
• Geen medicatie zonder voorschrift van arts (bv. hoestsiroop, antihistaminica…)
• Niet roken tijdens de zwangerschap en in de omgeving van de baby.
Roken verhoogt het risico op wiegendood 4,7 keer in vergelijking met niet roken.
• Een slaapmonitor die de ademhaling en hartslag opvolgt, is enkel zinvol voor kinderen waar een vermoeden van verhoogd risico bestaat. De monitor moet aan zekere eisen voldoen en kan enkel aangeschaft worden in overleg met de behandelende arts of met een universitair slaapcentrum of referentiecentrum.
Nieuwe adviezen zijn
• Te vroeg geboren pasgeborenen (> 32 weken) moeten in rugligging worden gelegd zodra hun klinische conditie dit toelaat, om ze te laten wennen aan deze houding vóór ontslag uit het ziekenhuis.
Door preterme pasgeborenen vanaf 32 weken leeftijd of direct na het stoppen van de monitorbewaking in rugligging te leggen en ouders te wijzen op het nut van rugligging en de gevaren van buik- en zijligging, zullen zij hun kind thuis ook vaker op de rug te slapen leggen.
• Tweelingen mogen niet in 1 bed slapen (‘co-bedding’).
Omdat meerlingen vaker te vroeg geboren zijn en een laag geboortegewicht (< 2500 g) hebben, is het risico op wiegendood verhoogd. Bij ‘co-bedding’ is er meer kans op o.m. warmtestuwing en ademhalingsobstructie door de andere helft van de tweeling. Tevens worden tweelingen die bij elkaar liggen vaak in zijligging gelegd, een risicofactor op zich.
• Gebruik van een fopspeen wordt ook bij het geven van borstvoeding aangeraden, indien deze goed op gang is gekomen.
Diverse studies laten zien dat gebruik van een speen voor het slapen beschermt tegen het optreden van wiegendood. Bij zuigelingen die borstvoeding krijgen werd echter lange tijd afgeraden een speen te gebruiken. Recente studies laten zien dat het gebruik van een speen de duur van de borstvoeding niet negatief beïnvloedt.
• Een stevige matras wordt aangeraden, het gebruik van stabilisatiekussens wordt afgeraden.
De AAP adviseert het gebruik van stevige matrassen. Zij ontraadt het gebruik van hoofdkussens, dekbedden, speelgoed, knuffels en extra kussens dicht bij de zuigeling
• Borstvoeding wordt ten zeerste aangeraden.
Onderzoek toont aan dat borstvoeding beschermt tegen wiegendood.
• De baby moet alle aangeraden vaccines tijdig krijgen.
Recente studies tonen aan dat vaccinatie het risico op wiegendood met de helft kan verminderen.
Meer info
www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/pages/Preventing-SIDS.aspx
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2011/10/12/peds.2011-2284