Gerelateerde artikels
Is je arts geconventioneerd?
dossier
Of een arts al dan niet geconventioneerd is, kan een invloed hebben op de factuur die je moet betalen. Als de zorgverlener geconventioneerd is, ben je zeker dat je de officiële tarieven betaalt zonder supplementen.
Wat betekent ‘geconventioneerd’?
Het Nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen of de ‘conventie’ legt heel wat cruciale afspraken vast om de kwaliteit en organisatie van de zorg te verbeteren. Het wordt afgesloten voor 1 of 2 jaar en bepaalt onder andere de tarieven die toegetreden artsen mogen aanrekenen. Elke geneesheer kiest of hij al dan niet toetreedt tot deze conventie. Wie het akkoord aanvaardt, respecteert de vastgelegde tarieven. Het biedt daarmee zekerheid voor de patiënt en geeft stabiliteit aan het zorgstelsel.
Een arts kan op drie manieren geconventioneerd zijn.
- Volledig geconventioneerd (verbonden): De arts houdt zich aan het afgesproken tarief en rekent geen ereloonsupplementen aan.
- Gedeeltelijk geconventioneerd (gedeeltelijk verbonden): De arts is op bepaalde momenten niet geconventioneerd en mag op die momenten ereloonsupplementen aanrekenen.
- Niet-geconventioneerd (niet-verbonden): De arts mag in principe steeds ereloonsupplementen aanrekenen.
Is je arts geconventioneerd?
Op de website van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) staat een zoekmotor waarmee je een zorgverlener kan zoeken. Om te zien of een zorgverlener al dan niet geconventioneerd is, volstaat het de naam van de arts (of het Riziv-nummer) in te voeren. Daarna krijg je volgende gegevens te zien:
- Naam en voornaam van de zorgverstrekker
- Riziv-nummer
- Geboortedatum
- Statuut inzake conventionering: geconventioneerd, gedeeltelijk geconventioneerd of niet-geconventioneerd
- Beroep (bijvoorbeeld arts)
- kwalificatie (bijvoorbeeld huisarts)
- Datum van de kwalificatie