Verkleefde schaamlippen (synechia vulvae): een veel voorkomende aandoening bij jonge meisjes
dossier Verkleefde schaamlipjes, ook synechia vulvae of labiale fusie genoemd, is een gedeeltelijke of volledige verkleving van de binnenste schaamlippen (labia minora) bij meisjes. Dit is de meest voorkomende aandoening aan de geslachtsorganen bij jonge meisjes: het zou voorkomen bij zowat 1 à 3 op 100 meisjes beneden de leeftijd van 5 jaar. Verkleefde schaamlippen kunnen ook voorkomen bij oudere vrouwen en zijn dan meestal een gevolg van een huidaandoening (lichen sclerosus) of van een vaginale ontsteking (atrofische vaginitis).
Hoe ontstaan verkleefde schaamlippen?
Het is nog onduidelijk hoe verkleefde schaamlippen bij kinderen ontstaan. Bij de geboorte zijn ze nooit aanwezig: de verklevingen ontstaan in de eerste twee jaar. Mogelijk speelt een lokale ontsteking van de schaamlippen of van een deel van de vagina een rol.
Klachten
Meestal geven verkleefde schaamlipjes geen klachten en blijft het onopgemerkt. Wel kan het zijn dat de meisjes vaker moeten plassen, moeite hebben met plassen, dat er urine nadruppelt en er kunnen soms urineweginfecties optreden.
Behandeling
Het is een onschuldige aandoening is, waarbij geen aangeboren afwijkingen van de inwendige geslachtsorganen aanwezig zijn.
Wanneer het kind er geen last van ondervindt (bijvoorbeeld herhaalde urineweginfecties) is een behandeling niet nodig: meestal gaat de aandoening binnen één of twee jaar vanzelf over. Laat uw dochtertje in afwachting daarvan wel geregeld controleren door de huisarts.
Wanneer er wel klachten ontstaan (bv. herhaaldelijk blaasontsteking) kunnen de schaamlipjes losgemaakt worden met een oestrogenen- of cortisonenzalf die gedurende enkele weken op de schaamlippen wordt aangebracht.