Twijfels over uw gehoor? Test uw gehoor
nieuws
Slecht horen is in België één van de meest voorkomende klachten. Naar schatting heeft meer dan 1 op de 10 Belgen een hoorprobleem. Behalve senioren zijn er steeds meer jongeren die minder goed horen. Mogelijke oorzaken? Een aangeboren gebrek, natuurlijke slijtage van het gehoororgaan, en langdurige blootstelling aan lawaai of harde muziek.
Volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is slechthorendheid bijvoorbeeld momenteel de belangrijkste beroepsziekte. 20% van de jongeren zou een vorm van gehoorbeschadiging hebben door de muziek in megadancings, het gebruik van hoofdtelefoons en motorraces. Eén op de vier jongeren keert terug van een popfestival met blijvende gehoorschade.
Vaak ontstaat slechthorendheid geleidelijk, waardoor u er zelf in het begin maar weinig van merkt. Doordat de zachte geluiden in de omgeving steeds zachter worden, valt het niet of nauwelijks op. Totdat ook de zachte medeklinkers, zoals de m, b of n niet meer goed hoorbaar zijn.
Vaak zijn het dan gezinsleden of collega`s die het het eerste in de gaten hebben. Steeds vaker moeten ze herhalen wat ze hebben gezegd of zij storen zich aan de tv of radio die telkens een stapje harder wordt gezet.
Op het moment dat de slechthorende zelf beseft dat hij of zij niet meer zo goed hoort, is het proces van gehoorverlies meestal al een tijd aan de gang. Telefoneren gaat niet meer zo makkelijk en ook hoge tonen en zachte geluiden zijn niet meer goed hoorbaar. Vooral in gezelschappen zoals bij recepties en verjaardagen verloopt het voeren van een gesprek niet meer zo makkelijk. Ook buiten op straat en in situaties waar ander achtergrondlawaai aanwezig is verloopt de communicatie moeilijk.
Een ander symptoom dat kan wijzen op gehoorschade is het horen van geruis en niet bestaande fluit- of bromtonen. De verzamelnaam voor deze aandoening is tinnitus. Als de geluiden na rust weer verdwijnen, betekent dat niet dat er niets aan de hand is. Er zijn zeker trilhaartjes in je binnenoor beschadigd geraakt die zich niet meer herstellen. Maar een blijvende tinnitus is natuurlijk erger. De aandoening gaat ook nog vaak gepaard met achteruitgang van je gehoor en overgevoeligheid.
Als u één of meerdere van bovenstaande situaties herkend, is het raadzaam om uw gehoor te laten testen.
Klik hier voor een heel eenvoudige test.
De Nederlandse Nationale Hoorstichting heeft een hele reeks internettests ontwikkeld waarmee u uw gehoor kunt testen:
• www.hoortest.nl
(voor volwassenen)
• www.oorcheck.nl
(voor jongeren)
• www.kinderhoortest.nl
(voor kinderen)
• www.bedrijfsoorcheck.nl
(voor bedrijven)
Wanneer de tests een probleem signaleren, neemt u het best contact op met uw huisarts voor verder onderzoek.