Gerelateerde artikels
Als de roze wolk zwart kleurt: mentale problemen tijdens en na de zwangerschap
dossier Men spreekt weleens van een roze wolk, maar voor veel kersverse mama’s (in spe) is het toch even zoeken en wennen. Bij één op vijf vrouwen wordt de hele periode overschaduwd door mentale problemen en kleurt die wolk zelfs gitzwart.
Welke vrouwen behoren tot de risicogroep?
Onder andere een gebrek aan een sociaal opvangnet, een trauma en complicaties tijdens de bevalling kunnen mentale problemen in de hand werken, maar ook wie een laag zelfbeeld heeft of wie het ouderschap met negatieve zaken associeert, behoort tot de risicogroep. Sommige vrouwen hebben al psychische problemen voor ze zwanger worden, maar de zwangerschap zelf kan ook de trigger zijn.Hebben mentale problemen een blijvende invloed op mama en baby?
Helaas wel. Mama’s kunnen relationele en hechtingsproblemen ervaren en hebben ook meer kans om chronische psychische problemen te ontwikkelen. De baby riskeert een vroeggeboorte en een laag geboortegewicht, en krijgt op lange termijn mogelijks te maken met emotionele, gedrags- en andere ontwikkelingsproblemen.Wat kan je eraan doen?
De problemen erkennen, ten eerste, want door een gebrek aan kennis en tijd worden donkere gevoelens vaak in een klein hoekje geduwd. Bovendien is het moeilijk om toe te geven dat je je mentaal niet oké voelt in een tijd die door iedereen als heuglijk wordt beschouwd. Praat erover met je huisarts, die kan je indien gewenst doorverwijzen naar een specialist ter zake. Lees ook: Kirsten Ginckels vertelt over ‘Wolk in mijn hoofd’: “Als een vriendin pas bevallen is, zal ik nooit zeggen ‘geniet ervan!'” Alles over een over een postnatale depressie Alles over een perinatale OCS Bronnen: www.uzgent.be - Richtlijn perinatale gezondheid www.uzgent.be - Perinatale geestelijke gezondheid www.depressiehulp.be gezondzwangerworden.be www.lkpz.nl auteur:
Annemie Vandeweerdt,
gezondheidsjournalist