Is de pret-echo 'BabyWatcher' veilig?
nieuws
Sinds 2015 kunnen zwangere vrouwen zelf thuis een 'pret-echo' van hun baby maken met de Babywatcher. Op minder dan één jaar tijd zouden er in België en Nederland al meer dan 3.000 thuisecho's zijn gemaakt.
Hoe werkt de Babywatcher?
De babywatcher werkt met niet hoorbare geluidsgolven, die zich door het lichaam verplaatsen en waarmee onder meer organen in beeld kunnen worden gebracht door de weerkaatsing van het geluid.
De ultrasoundscanner, te huur op internet of in babyspeciaalzaken, wordt thuis afgeleverd en kan worden aangesloten op de eigen computer. U kunt de Babywatcher huren voor een periode van één of twee weken. Hiervoor moet u een account aanmaken op de website van Babywatcher. Daar kunt u ook het programma downloaden dat u nodig hebt om de echo’s te maken. U kunt de foto's en foto's opslagen op uw computer.
Volgens de producent zendt het toestel 17% van het maximaal toegestane vermogen uit. Bovendien zit er een tijdslot op, zodat ouders het apparaat maximaal 3 keer 10 minuten per dag kunnen gebruiken.
Het beste plaatje van uw kind krijgt u als u tussen de 16 en 32 weken zwanger bent.
Meer info:
www.mybabywatcher.com/
www.consumentenbond.nl/borstkolf/babywatcher
Is de Babywatcher veilig?
De Babywatcher is alleen bedoeld om te genieten van uw kindje en is niet geschikt voor medische echo’s. Toch zien heel wat artsen het met lede ogen aan. Zo is de Belgische Orde der Artsen van oordeel dat echografieën voor niet-medische doeleinden wettelijk aan banden moeten worden gelegd.
In 2014 bracht ook de Hoge Gezondheidsraad een advies uit waarin gewaarschuwd werd tegen deze zogenaamde pret-echo's. Prenatale echografie mag enkel om medische redenen worden uitgevoerd, aldus de Hoge Gezondheidsraad. Niet-medische toepassingen van echografieën bij zwangere vrouwen, zogenaamde pretecho’s of souvenir-echo’s, worden ten stelligste afgeraden omwille van de mogelijke risico’s voor de foetus. De Raad vindt het bovendien zeer problematisch wanneer tijdens zo’n ‘fotosessie’ bepaalde afwijkingen (bv. het ontbreken van een ledemaat) of problemen (bv. een overlijden van de foetus) zouden worden vastgesteld. Omgekeerd kan zo’n ‘pretecho’ de ouders ook een vals gevoel van veiligheid geven wanneer geen afwijkingen worden gezien. Daarom zegt de Raad dat een prenatale echografie alleen door gezondheidswerkers mag uitgevoerd worden in het kader van de normale opvolging van de zwangerschap.
Zie: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=15756
In Nederland raden de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en de Nederlandse Vereniging voor Obstretie en Gynaecologie (NVOG) de Babywatcher niet af. Wel waarschuwen zij dat de thuisecho’s niet te vergelijken zijn met medische echo’s. Ook zijn ze bang dat ouders onnodig ongerust kunnen worden wanneer zij iets zien wat volgens hen niet klopt.
Zie: http://www.knov.nl/actueel-overzicht/nieuws-overzicht/detail/echoapparaat-huren-voor-thuisgebruik/1680
Volgens de Nederlandse hoogleraar gynaecologie Jan Nijhuis, tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Obstretie en Gynaecologie (NVOG) zijn er echter geen bewijzen dat ultrageluid negatieve effecten heeft. Het gevaar bestaat wel dat ouders het beeld verkeerd interpreteren waardoor ze te vaak of juist te laat naar de dokter gaan.
In antwoord op een parlementaire vraag antwoordde de Nederlandse minister van Volksgezondheid Schippers dat er "onvoldoende bekend is over de schade van ultrasoon geluid en dat er daarom terughoudend omgegaan moet worden met het blootstellen van de foetus aan deze geluidsgolven. Dit is in lijn met de terughoudendheid die betracht wordt door verloskundigen en gynaecologen. Het is moeilijk aantoonbaar wat de gevolgen zijn op lange termijn."
Op de website van Babywatcher zegt gynaecoloog Jürgen Parys van ZNA Sint-Erasmus dat "een ultrasound onschadelijk is voor een baby. Voor vrouwen die eens even in paniek schieten omdat ze geen beweging meer voelen in hun buik, kan zo’n toestel een geruststelling zijn. Want in plaats van soms dagen bang rond te lopen voor ze uiteindelijk naar een ziekenhuis gaan, kunnen ze die bezorgdheid nu zelf wegnemen. Langs de andere kant: mensen mogen natuurlijk nooit gaan denken dat ze zelf dokter zijn. Zolang het gaat om de fun: geen bezwaar.”
Besluit
Het is onduidelijk of de babywatcher veilig is. Schadelijke gevolgen zijn tot nu toe niet aangetoond. Maar het gebruik van apparaten zoals de Babywatcher staat wel haaks op officiële adviezen om alleen bij medische noodzaak een echo te maken.
Meer informatie
https://www.nationalezorggids.nl/kraamzorg/nieuws/32425-zwangere-stellen-veelal-positief-over-gebruik-babywatcher.html