Een verkoudheid tijdens de zwangerschap: wat kan je doen?
dossier
Lees ook: Stoom inhaleren of 'dampen': hoe doe je dat en werkt het?
Meer risico op verkoudheid als je zwanger bent?
Natuurlijke middelen tegen verstopte neus bij zwangerschap
- Reinig je neus met een zoutoplossing. Is je neus verstopt? Spoel hem dan met zout water. Je kunt de oplossing zelf bereiden door een theelepel zout op te lossen in een glas warm water en er zo vaak als je wilt een paar druppels in te doen. Je kunt ook een kant-en-klaar product (druppels of spray) kopen bij een drogist.
- Drink voldoende water. Tijdens een verkoudheid verlies je meer vocht dan normaal, dus het is belangrijk om dit te compenseren door thee en/of water te drinken. Dit verdunt het slijm en helpt de infectie te bestrijden.
- Stomen: Waterdamp helpt om de neusholtes te openen en een verstopte neus te ontzwellen. Inhaleer een paar minuten stoom uit een kom heet water om verkoudheidssymptomen te verlichten. Pas op dat je geen essentiële oliën of vicks vaporub aan het water toevoegt. Deze stoffen zijn gecontra-indiceerd tijdens de zwangerschap. Zorg voor een goede luchtvochtigheid in de slaapkamer, want droge lucht is irritanter voor de slijmvliezen.
- Zorg voor voldoende rust en slaap. Een uitgerust lichaam herstelt sneller en verkoudheden verdwijnen sneller.
- Blijf in beweging. Het klinkt tegenstrijdig, maar actief blijven kan neusverstopping helpen verlichten.
- Slaap met je hoofd omhoog. Leg ussens onder je hoofd of probeer het hoofdeinde van je bed te verhogen. Dat kan de druk op de sinussen verminderen en het ademen makkelijker maken.
Lees ook: Stoom inhaleren of 'dampen': hoe doe je dat en werkt het?
Welke medicijnen zijn toegestaan voor zwangere vrouwen met verkoudheid?
Toegestane geneesmiddelen
Niet-toegestane geneesmiddelen
- Niet-steroïde ontstekingsremmers (ibuprofen, aspirine, enz.): Aspirine en zijn derivaten mogen niet worden toegediend vanwege hun effect op de bloedstolling. Ibuprofen wordt afgeraden en mag niet gebruikt worden tijdens een zwangerschap van minstens 6 maanden.
- Hoestonderdrukkende middelen: Alle hoestonderdrukkende middelen worden afgeraden tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Sommige siropen zijn echter speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen.
- Decongestieve neusdruppels (vasoconstrictoren): Medicijnen met vasoconstrictoren worden gebruikt om het gevoel van een verstopte neus te verminderen wanneer je verkouden bent. Tijdens de zwangerschap moet men zeer voorzichtig zijn met het gebruik van neusdruppels en sprays, vooral wanneer de baarmoederhalsfunctie verstoord is. Combinaties van een neusdecongestivum met antibiotica of corticosteroïden (zoals Sofraline, Sofrasolone en Dexa Rhinospray) worden afgeraden. Het gebruik van xylometazoline (Nasa Rhinatiol, Otrivine decongestivum, Otrivine Duo, Nasasinutab) of oxymetalozine (Nesivine) moet tijdens de zwangerschap worden vermeden.
- Kruidenmiddelen: Geneeskruiden (zoals Echinacea) worden ook afgeraden tijdens de zwangerschap.
Lees ook: Wat doen tegen een droge hoest en hoest met slijm?
Zwanger en verkouden: wanneer naar de dokter?
- Kinkhoest: De eerste symptomen van kinkhoest lijken op een verkoudheid: een loopneus, niezen, lichte koorts en een lichte hoest. Dan worden de hoestbuien erger en begin je te piepen. De ziekte is vooral gevaarlijk bij jonge baby's, bij wie het tot ernstige complicaties kan leiden. Vaccinatie is de beste manier om de ziekte te voorkomen en het ongeboren kind te beschermen.
- Griep: de symptomen van verkoudheid en griep zijn heel verschillend. Een loopneus is een typische klacht bij verkoudheid, maar komt meestal niet voor bij griep. Griep kan erger zijn bij zwangere vrouwen en tot meer complicaties leiden, zoals longontsteking. Laat je vaccineren als je in het tweede of derde trimester (vanaf week 14) van je zwangerschap bent en het griepseizoen eraan komt (half oktober tot het einde van de winter).
- Cytomegalovirus (CMV): CMV-infectie bij zwangere vrouwen verloopt vaak asymptomatisch, maar het kan zich ook uiten met griepachtige symptomen: vermoeidheid, lichte koorts, spierpijn, verkoudheid of gezwollen klieren. Deze infectie kan ernstige gevolgen hebben voor de ongeboren baby. Het is de meest voorkomende oorzaak van doofheid en/of mentale stoornissen bij pasgeboren baby's.
Lees ook: Waarom moeten zwangeren zich laten vaccineren tegen kinkhoest?
Bronnen:
https://www.cbip.be
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.healthline.com
https://www.mediquality.net
Lees ook: Griepvaccinatie ook voor zwangere vrouwen