Gerelateerde artikels
Wat is ‘bandenpijn’ en wat kan je eraan doen?
dossier Tijdens je zwangerschap groeit je baarmoeder mee met de baby. Het groeien van de baarmoeder kan een scherpe, stekende of doffe, menstruatie-achtige pijn in je onderbuik veroorzaken. Die stekende pijn kan doortrekken naar je onderrug, vagina en schaamlippen. Deze pijn krijgt vaak de naam “bandenpijn”.
Hoe wordt bandenpijn veroorzaakt?
Door het groeien van de baarmoeder komt er meer en meer spanning op de ligamenten die de baarmoeder op haar plaats houden. Deze ‘banden’ lopen van beide bovenhoeken van de baarmoeder naar beneden door de liezen. Tijdens een eerste zwangerschap begint de pijn vaak pas rond de twintigste week omdat je ligamenten nog steviger zijn en meer druk aankunnen. Ben je al eens zwanger geweest, dan kan je al vanaf het einde van het eerste of het begin van het tweede trimester van je zwangerschap pijn voelen.Wanneer doet het pijn?
Van bandenpijn heb je het meeste last als je plotseling van positie verandert, bij bukken of tillen, of als je opstaat van een stoel of uit bed. Ook bij een volle blaas, een orgasme, als je kindje zich omdraait in je buik, of als je moet niezen of hoesten, kan de pijn ontstaan.Wat kan je eraan doen?
• Probeer onverwachte of plotselinge bewegingen te voorkomen. Als je moet niezen, ondersteun dan je buik met je handen. • Wees voorzichtig met bukken en tillen. • Vooral als je veel staat, is het belangrijk dat je je buikspieren regelmatig aanspant. Let er wel op dat je je rug hierbij niet bol trekt. • Rust voldoende, vooral op je linkerzij en steek eventueel een kussen tussen je benen. • Draag geen hoge hakken. • Hebt je na een vermoeiende dag last van bandenpijn, ga dan even rustig liggen en leg een warmwaterkruik op de pijnlijke plek. • Raadpleeg steeds je arts of vroedvrouw indien je twijfelt over de oorzaak van de pijn. Lees ook: Wat is zwangerschapsdiabetes? Linea nigra: alles wat je wil weten over de zwangerschapsstreep Wanneer, hoe en waar kan je het moederschapsverlof aanvragen? Checklist: wat moet er zeker op je geboortelijst staan? Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen Bronnen: www.uzgent.be www.amc.nl auteur:
Annemie Vandeweerdt,
gezondheidsjournalist