14 weken zwanger

In dit artikel
14 weken zwanger

dossier Je begint nu aan het tweede trimester van je zwangerschap. Voor veel vrouwen is dit de leukste en aangenaamste periode van hun zwangerschap. Meestal zijn de vervelende zwangerschapskwaaltjes voorbij of sterk verminderd en kan je volop genieten van je zwangerschap.

Je buik zal vanaf nu hard groeien. Ook de foetus is volop bezig met zijn groeispurt. Hij trappelt al flink met de beentjes en zwaait met de armen, maar daarvan merk jij nog weinig of niets.

Mama tijdens week 14

  • Alles wordt nu wat ronder en voller: niet alleen je buik en je borsten, maar ook je heupen, schouders en gezicht. Misschien zie jij nu al dat je zwanger bent, al zal de buitenwereld daarvan nog niet veel merken.
  • Omdat je lichaam zich nu al begint voor te bereiden op borstvoeding zullen ook je tepels gaan veranderen. Het donkere deel van je tepel wordt groter en donkerder.
  • Je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een vuist. De bovenkant ervan zit boven je schaambeen en kan je buik iets naar voren duwen.
  • Omdat de baarmoeder steeds groter wordt, komen andere organen een beetje in de verdrukking. Ze kan bijvoorbeeld op je blaas drukken, waardoor je vaker moet plassen.
  • Veel zwangere vrouwen kunnen wat emotioneler zijn dan voorheen. Opeens ben je ontzettend blij, dan weer heel verdrietig, vaak zelfs zonder direct aanwijsbare reden. Deze heftige emotionele buien zullen binnenkort weer verdwijnen. Het hoort er gewoon even bij.

  • Het kan zijn dat je in de loop van uw zwangerschap wat vergeetachtig wordt. Soms wordt dit zwangerschapsdementie genoemd, maar dat is op zijn minst fel overdreven. Er is niets mis met je hersenen. Maar je geheugen kan tijdelijk wat minder goed werken. Mogelijk kan je je ook wat minder goed concentreren. Stress, vermoeidheid en slaapgebrek kunnen een rol spelen bij die vergeetachtigheid. Maar er is meer aan de hand. Uit onderzoek blijkt dat het zwangerschapshormoon progesteron inwerkt op de hersengebieden waar herinneringen worden gevormd en opgehaald. Maak je hierover niet te veel zorgen. De zwangerschapsvergeetachtigheid verdwijnt vanzelf in de weken en maanden na de bevalling.
  • Omdat je lichaam tijdens de zwangerschap meer hormonen aanmaakt, produceren de pigmentcellen in de huid meer pigment. Daardoor ben je gevoeliger voor zonlicht. Bovendien kunnen er ook donkere vlekken ontstaan, vooral in het gelaat en in de hals. Deze verkleuring noemen we het zwangerschapsmasker. Ook kunnen kleine vlekjes, sproeten en moedervlekken op het lichaam donkerder van kleur worden en kunnen er nieuwe vlekjes of moedervlekken ontstaan. Soms kunnen op de wangen zeer kleine haarvaatjes zichtbaar worden. Gelukkig verdwijnen deze probleempjes na de bevalling spontaan.
  • Rond deze tijd kan ook een zogenaamde zwangerschapsstreep of linea nigra opduiken. Dat is een donkerbruine, verticale lijn op de buik, van het schaambeen tot de navel. Bij de meeste vrouwen is de streep bruin van kleur en ongeveer een centimeter breed. Dit is totaal ongevaarlijk. Al enkele weken na de bevalling wordt deze lijn weer lichter.
  • Als zwangere ben je vatbaarder voor een ernstig verloop van griep en de complicaties ervan. Ook de foetus loopt ernstig risico. Griep kan leiden tot vroeggeboorte, verminderd geboortegewicht en miskraam. Bij vaccinatie is de baby dubbel beschermd: door de antistoffen die hij meekrijgt via de placenta en doordat hij de griep niet kan oplopen via zijn moeder. De Hoge Gezondheidsraad beveelt daarom de vaccinatie aan voor alle zwangere vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen. Het vaccin mag op elk moment in de zwangerschap worden toegediend.
  • Een zwangerschap hoeft je reisplannen niet te doorkruisen. Maar je moet toch wel rekening houden met bepaalde risico’s en beperkingen. Bespreek dit met je arts of vraag gespecialiseerd reisadvies. De ideale periode om te reizen situeert zich ongeveer tussen 16 en 28 weken: de eerste zwangerschapscontroles zijn uitgevoerd, de periode van misselijkheid ligt achter de rug, er is minder kans op miskraam en het risico op vroegtijdige arbeid is nog klein.

Lees ook: Alles over een zwangerschapsstreep of linea nigra

Lees ook: Mag je reizen als je zwanger bent?

123_m_vrouw_gezicht_uitdrukking.jpg

Je baby tijdens week 14

De foetus is nu ongeveer 12 cm groot en weegt gemiddeld tussen 40 en 50 gram.

  • Het hoofdje is nog altijd bijna zo groot als de rest van het lichaam, maar vanaf nu beginnen de verhoudingen te veranderen. De oren zitten bijna op de definitieve positie. Op het puntje van de neus ontstaan neusgaten en ook de tong en het gehemelte ontwikkelen zich. De luchtpijp, het strottenhoofd en de stembanden zijn allemaal aanwezig. De hals krijgt stilaan vorm. Het kinnetje van je baby rust nu ook niet meer op de borst.
  • De schildklier werkt nu ook en produceert schildklierhormonen.
  • Je baby begint te oefenen met ademhalen door het inslikken van vruchtwater.
  • De foetus trappelt met zijn benen, zwaait met zijn armen, balt de handen tot vuisten, en zwemt van de ene naar de andere kant van je buik. Waarschijnlijk voel je er zelf nog niks van. Met een beetje geluk tref je de baby tijdens de echo aan met een duim in de mond.
  • De foetus krijgt nu ook donshaartjes op zijn hele lijf, die tot ongeveer week 37 blijven zitten. Waarschijnlijk zitten die haartjes er om het huidsmeer dat door de talgklieren wordt aangemaakt op zijn plek te houden. Komt je kindje wat eerder ter wereld, dan kunnen er nog haartjes op schouders, rug en gezicht zitten.
  • In de loop van deze week zal het geslacht van je baby misschien te zien zijn op een echografie. Maar de kans is groot dat dat pas over enkele weken het geval zal zijn.

Lees ook: Alles wat je moet weten over een vruchtwaterpunctie

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram