18 weken zwanger

In dit artikel
18 weken zwanger

dossier Tussen week 18 en 22 staat er meestal een vierde zwangerschapscontrole bij je vroedvrouw, huisarts en/of gynaecoloog op de agenda. Afhankelijk van je gezondheidstoestand en eventuele bestaande gezondheidsproblemen (hoge bloeddruk, diabetes…) kunnen er, naast de routine-onderzoeken, bijkomende onderzoeken gebeuren. Ook wordt er een tweede zwangerschapsecho uitgevoerd.

Lees ook: 20 weken echo: Wat gebeurt er tijdens de tweede zwangerschapsechografie?

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de vierde zwangerschapscontrole?

Mama tijdens week 18

  • De kans is groot dat je je baby in de loop van deze week voor de eerste keer voelt bewegen. Een heel bijzondere ervaring. Geen paniek als je nog niets gevoeld hebt, in de komende weken zal dat zeker gebeuren.
  • Door versterkte doorbloeding en vocht zijn je borsten meer gespannen. Ze worden ook groter en meer ontwikkeld. Er stapelt zich vocht op in het bindweefsel, het volume klierweefsel neemt toe en het vetweefsel neemt af.
  • Niet alleen je buik wordt dikker, je hele lichaam wordt wat ronder. Als je lichaam in korte tijd veel groeit, rekt de huid ineens erg veel op. Hierdoor kan het onderhuids bindweefsel scheuren. Zwangerschapsstriemen of striae kunnen zich vanaf het tweede trimester voordoen.
  • Door de groeiende baarmoeder verschuift het zwaartepunt in je lichaam. Je onderrug wordt naar voren getrokken, terwijl je buik aan de voorkant uitsteekt. Daarnaast worden je gewrichten in deze periode ook soepeler. Daardoor kan je last krijgen van bekken- en/of lage rugpijn.
  • Veel zwangere vrouwen hebben af en toe last van duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd. Mogelijke oorzaken zijn onder meer een te lage bloeddruk, een te lage bloedsuikerspiegel of bloedarmoede. Door de druk van de baarmoeder op je organen en je benen kan het bloed ook moeilijker terugstromen. Ben je duizelig, eet of drink dan een beetje. Sta niet te lang stil en beweeg voldoende. Verander van een liggende houding langzaam naar een zittende houding. Sta daarna ook traag recht uit zittende houding. Raadpleeg je huisarts als je vaak duizelig bent.
  • Het wordt stilaan tijd om met je partner te overleggen waar je gaat bevallen. Er bestaan in Vlaanderen verschillende opties om je kindje ter wereld te brengen: in het ziekenhuis, thuis of in een zogenaamd geboortehuis. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Je hoeft nog geen definitieve beslissing te nemen, maar denk er samen met je partner over na, en bespreek dit met je verloskundige en/of je (huis)arts.

Lees ook: Rugpijn tijdens de zwangerschap: dit kan je eraan doen

123_m_zwanger_buik_stethoscoop.jpg

Je baby tijdens week 18

De foetus is nu ongeveer 20 cm lang en weegt ongeveer 200-220 gram.

  • Rond deze tijd ontwikkelen de verschillende onderdelen van de kleine hersenen zich. Ook begint het complexe proces van de plooiing van de hersenhelften.
  • Het centrale zenuwstelsel van de baby is nu zo ver ontwikkeld dat de baby kan horen, voelen, zien en ruiken. Dat betekent dat hij het kan voelen als je over je buik strijkt en dat hij zijn eigen bewegingen voelt. Hij kan nog niet gericht kijken, maar hij oefent al wel. Ook na de geboorte heeft je baby nog een tijdje moeite om zijn blik te fixeren. Daardoor kijkt hij nog regelmatig scheel.
  • De baby begint te gapen en kan nu ook de hik krijgen. Dus als je een ritmisch bewegen voelt, zou hij de hik kunnen hebben.
  • De foetus kan vanaf nu zijn ruggenwervel buigen en bewegen, inclusief de hals. De spieren zijn ondertussen zo krachtig geworden, dat je zijn getrappel kan voelen. Het kan ook zijn dat je het al eerder voelde, of dat het nog een paar weken duurt. Hij is heel actief en zwemt wat af, nu hij heeft nog de ruimte heeft.
  • Rond deze tijd zal zich een beschermend vettig laagje, de vernix caseosa, rondom de huid van de baby vormen. Aan het eind van de zwangerschap zal het laagje van zijn huid loslaten, en in het vruchtwater belanden. Wanneer een baby te vroeg geboren wordt, heeft hij vaak nog wat huidsmeer in de plooitjes van de huid zitten.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram