24 weken zwanger
dossier
Deze week ben je een belangrijke mijlpaal voorbij: na 24 weken zwangerschap is je baby (die nu 22 weken oud is) in principe levensvatbaar. Artsen zullen vanaf nu bij een voortijdige bevalling proberen om je baby in leven te houden.
Veel organen, zoals onder meer de longen, zijn nog lang niet uitgerijpt om een leven buiten de baarmoeder aan te kunnen. Als het kindje nu wordt geboren, heeft het nog veel ondersteuning nodig.
Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de vijfde zwangerschapscontrole?
Mama tijdens week 24
- Je baarmoeder is nu zo groot als een voetbal. De bovenkant van de baarmoeder is ongeveer tot navelhoogte gekomen. Hij gaat steeds meer op de omliggende organen zoals de blaas drukken. Dat is te merken aan het frequent naar het toilet moeten gaan voor kleine plasjes.
- Een diepe navel kan naar buiten worden gedrukt, waardoor je een knopje op je buik krijgt. Meestal is dit niet erg, tenzij je navel door het uitrekken van de huid geïrriteerd raakt en je pijn onder de navel krijgt. Als je hier veel last van hebt, bespreek dit dan met je arts. Mogelijk heb je een navelbreuk.
- Op de huid van de buik komen er steeds meer rood-roze verticale strepen of zwangerschapsstriemen. Ze ontstaan door de enorme oprekking van de huid. Ze blijven de hele zwangerschap zitten en verdwijnen pas weer een tijdje na de bevalling.
- Je kan je baby nu duidelijk voelen bewegen. Ook je partner kan hem nu voelen. De baby kan reageren op zijn/haar hand, of zelfs op zijn/haar stem. Indien je in de loop van week 24 nog niets hebt gevoeld, neem je best contact op met je vroedvrouw of (huis)arts. Hij of zij luistert naar de harttonen van je kind. Indien nodig wordt ook een echo en een hartfilmpje gemaakt. Geen kindsbewegingen na 24 weken kan wijzen op een neurologische stoornis.
- Blijf regelmatig bewegen. Dat kan helpen tegen een aantal zwangerschapskwaaltjes, zoals vocht vasthouden, duizeligheid, verstopping…
- Als je een drukkende pijn boven je maag voelt, heb je waarschijnlijk last van brandend maagzuur. Omdat je baarmoeder groter wordt, neemt de druk op je maag steeds meer toe. Daardoor sluit het sluitspiertje van je slokdarm naar je maag minder goed. Om brandend maagzuur te voorkomen, kan je beter geen grote en vette maaltijden eten. Koolzuurhoudende dranken, koffie en sinaasappelsap kan je ook beter laten staan.
- Tussen 24 en 28 weken zwangerschap wordt aan elke zwangere vrouw een test op zwangerschapsdiabetes voorgesteld. Wanneer je extra risico loopt, werd je waarschijnlijk al getest bij de eerste consultatie en zeker tussen week 16 en 18.
- Vanaf nu moet je goed uitkijken voor signalen van vroegtijdige bevalling. De meest voorkomende symptomen zijn menstruatieachtige krampen, een verandering in vaginale afscheiding, een doffe pijn in de onderrug, samentrekkingen van de baarmoeder, druk op je bekken (alsof de baby erop drukt) of vruchtwater dat uit je vagina lekt of vloeit. Als de symptomen vaak voorkomen of niet verdwijnen nadat je wat hebt gedronken en even bent gaan liggen, bel dan je verloskundige. Raadpleeg onmiddellijk je arts bij bloedverlies of als er vruchtwater uit je vagina vloeit of lekt. Vruchtwater is in tegenstelling tot urine waterig, helder en kan je niet ophouden.
Lees ook: Hoeveel moet je bewegen tijdens de zwangerschap?
Lees ook: Alles over zwangerschapsstriemen in 6 juist/fout-stellingen
Je baby tijdens week 24
- De hals is inmiddels vrij van de romp.
- De huid is nog steeds dun en transparant. In de komende weken zal de baby stilaan een onderhuidse vetlaag ontwikkelen. Dit heeft hij nodig om zichzelf na de geboorte warm te houden. Kinderen die rond deze tijd zijn geboren, zien er opvallend mager uit, omdat ze dit vetweefsel nog onvoldoende hebben. De huid is nog steeds bedekt met het donzige lanugo. Intussen ontstaan er dunne wenkbrauwen en komen er kleine wimpertjes tevoorschijn.
- In de longen ontwikkelen zich deze maand de verschillende ‘takken’ van de luchtwegen. Daarnaast worden de longen klaargestoomd om zich straks buiten de baarmoeder te kunnen vullen met lucht. De baby oefent druk met ademen door vruchtwater ‘in en uit te ademen’.
- Naarmate de verbindingen in de hersenen beter in staat zijn om signalen van de zintuigen te ontvangen, gaat je baby geleidelijk aan steeds meer zintuiglijke ervaringen opslaan, zoals de smaak van het voedsel dat je eet en jouw geur. Hij kan vanaf nu ook goed prikkelingen voelen. Als je zijn voetjes aanraakt, trekt hij waarschijnlijk zijn beentjes op. Als jij het druk hebt, kan hij die onrust voelen.
- De ogen zitten nog steeds dicht. Maar alle delen van zijn ogen zijn aanwezig. Waaronder het netvlies, dat zich in de komende maand verder ontwikkelt. De iris, het gekleurde gedeelte van het oog, bevat nog steeds geen pigment. Pas in de komende maanden zal het kleur krijgen, hoewel de kleur pas definitief wordt na de geboorte.
- De oren beginnen steeds meer vorm te krijgen. Je baby gaat ook steeds meer horen. Zoals het gerommel van jouw darmen en het kloppen van je hart. Maar ook jouw stem en geluiden van buitenaf, zoals de stem van papa, muziek… dringen steeds meer door. Zo kan je baby schrikken van een fel geluid of meebewegen met een concert.
- Je baby slaapt zo’n 16 tot 20 uur per dag. Hij is min of meer op vaste tijden wakker. Als jij druk bezig bent, zal de baby wel vaker slapen dan wanneer je rustig zit, want als je bezig bent wordt de baby in slaap gewiegd.
- Je baby beweegt nu volop. Het is heel normaal dat jij je baby niet elke dag evenveel voelt bewegen. In deze periode is het bewegingspatroon van je baby per dag nog erg verschillend.
- Indien je je baby in de loop van deze week nog steeds niet voelt bewegen, dan moet je je (huis)arts of verloskundige raadplegen voor verder onderzoek. Ook wanneer je het gevoel hebt dat je baby minder beweegt, raadpleeg je het best je arts of verloskundige.
Lees ook: Diastase na zwangerschap: wat kan je doen?