Gerelateerde artikels
27 weken zwanger
dossier
Je baby heeft al goede overlevingskansen mocht hij nu geboren worden. Natuurlijk kan hij, als hij nu geboren wordt, alleen overleven met de nodige medische ondersteuning.
Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de vijfde zwangerschapscontrole?
Mama tijdens week 27
- Gemiddeld kom je in de komende weken zo’n 400 gram per week aan. Dat is heel normaal. Je maakt reserves aan voor je baby en maakt je lichaam geboorteklaar. Zolang je gezond eet, kan dit geen kwaad en na de bevalling raak je die extra kilo’s meestal snel weer kwijt. Als je borstvoeding geeft, gaat dit nog sneller.
- Waarschijnlijk zijn je borsten nog wat gegroeid. Veel vrouwen merken dat de areola verandert. Dat is het donkere deel van de borst rond de tepel. In het eerste trimester werd je areola waarschijnlijk wat donkerder. Nu kan de donkere, gepigmenteerde huid zich buiten de areola uitstrekken. Dit wordt de tweede areola genoemd, die de helft van je borst kan bedekken. Mogelijk is dit een soort herkenningspunt voor je baby om je tepel te vinden tijdens de borstvoeding. Dit kan tot 12 maanden na de bevalling zichtbaar blijven.
- Het kan zijn dat je vanaf nu opnieuw weer wat meer last krijgt van vermoeidheid. Dit komt niet alleen door de hormonen, maar ook door het gebrek aan slaap en de fysieke ongemakken die gepaard gaan met je dikke buik. Ben je overdag erg moe, probeer dan even te rusten.
- Door het samentrekken van de baarmoeder kan je last hebben van harde buiken. Deze oefenweeën bereiden je voor op de echte weeën en de bevalling. Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe vaker harde buiken voorkomen, en hoe heftiger ze kunnen zijn.
- Je kan nu last krijgen van gesprongen adertjes in je gezicht: couperose. Je kan dit proberen te voorkomen door je huid niet bloot te stellen aan hevige temperatuurschommelingen.
- Ook je nagels kunnen nu sneller afbreken. Dit is een gevolg van de hormoonveranderingen in je lichaam.
- Je kan last krijgen van rusteloze benen. Je benen voelen alsof ze tintelen, jeuken of zelfs prikken als je even gaat liggen. Meestal kan je weinig tegen rusteloze benen doen. In de laatste maand van de zwangerschap neemt het meestal weer wat af. Na de zwangerschap verdwijnen de rusteloze benen vanzelf weer.
- Je kan nu steeds meer contact maken met je kindje. Als je ontspannen op bed of op de bank gaat liggen en zachtjes met je handen over je buik wrijft of voorzichtig druk uitoefent, komt je baby naar je handen toe. Misschien lukt het niet meteen, maar als je het een paar keer herhaalt, lukt het waarschijnlijk wel.
Lees ook: Restless legs: wat is het rusteloze benen syndroom?
Je baby tijdens week 27
De foetus is nu ongeveer 34-36 cm lang en weegt ongeveer 800-900 gram
- Je baby zal nu vooral aankomen in gewicht. In de komende weken zal hij nog ongeveer vier keer zo zwaar worden. In lengte gaat het nu niet meer zo snel.
- Onder andere de longen en hersenen moeten zich nog verder ontwikkelen. Als je baby nu geboren zou worden, zou hij grote moeite hebben om te ademen. De longblaasjes zijn nog niet goed ontwikkeld en er is nog onvoldoende surfactant (oppervlakte-actieve stof, die ervoor zorgt dat de oppervlaktespanning van de longblaasjes wordt verlaagd zodat deze goed openen bij het inademen en niet dichtklappen bij het uitademen). Dat blijft zo tot de 35ste week.
- Het immuunsysteem van de baby begint zich nu te ontwikkelen. Dit is belangrijk om te kunnen overleven buiten de baarmoeder. Zijn eigen immuunsysteem wordt in de baarmoeder versterkt door het immuunsysteem van de moeder via de placenta.
- De baby begint stilaan te dromen. Het duurt evenwel nog meerdere weken voordat de baby begint met zijn REM slaap. REM slaap is een slaapfase die erg belangrijk is voor dromen en ook in verband wordt gebracht met de organisatie van de hersenen.
- De baby begint te reageren op de biologische klok van de moeder. Als mama slaapt dan maakt zij het hormoon melatonine aan waardoor de baby ook rustiger zal worden, al kan daar een flinke vertraging tussen zitten. Als mama wat eet, zal er meer glucose in het bloed komen waardoor de baby juist actiever wordt.
auteur:
Annemie Vandeweerdt,
gezondheidsjournalist