7 weken zwanger
dossier
Aan het eind van de zevende week zijn alle organen volledig aangezet. De plaats van de organen verandert nog wel en ze moeten zich ook nog verder ontwikkelen.
Het kan zijn dat je vanaf nu meer en meer last van de typische zwangerschapskwalen, zoals misselijkheid, vermoeidheid, verstopping, vreemde eetgewoonten en eetbuien, gezwollen en gevoelige borsten, stemmingsveranderingen, …
Lees ook: Zwangerschapsmoodswings: wanneer komen ze en wat doe je eraan?
Mama tijdens week 7
- Je borsten zijn nu merkbaar groter en steviger geworden en de tepels kleuren stilaan wat donkerder.
- Je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een ei.
- Het is normaal dat je een beetje bent aangekomen. Dat kan rond 1 kilo schommelen. Wat je zeker niet mag doen, is minder eten. Dat kan gevaarlijk zijn voor zowel de baby als voor jezelf.
- Het kan ook zijn dat je een beetje afvalt doordat je erg misselijk bent en veel moet braken.
- Het kan zijn dat je af en toe nog wat bloed verliest. Dit kan oud bloed zijn, van de innesteling enkele weken geleden. Oud bloed ziet er bruiner uit dan nieuw (rood) bloed. Vaak gaat het dan om enkele druppeltjes bloed. Als je meer bloed verliest, neemt je het best contact op met je huisarts of gynaecoloog, zeker wanneer je ook buikpijn hebt.
Lees ook: Zwangerschap: wanneer een innestellingsbloeding?
Zwangerschapsongemakken
Als je er nog geen last van hebt, dan kunnen nu allerlei zwangerschapsongemakken en -kwaaltjes opduiken. Deze kunnen erg vervelend zijn, maar de meeste daarvan worden vanaf het tweede trimester gelukkig minder.
- Misschien voel je je vaak misselijk, vooral ’s ochtends, en moet je dan braken. De meerderheid van de zwangere vrouwen heeft daarvan in meerdere of mindere mate last. Gelukkig gaat dit meestal rond de derde maand over.
- Moet je vaker plassen? Drink overdag voldoende en niet te veel voor het slapen gaan. Zolang het plassen geen pijn doet, moet je je geen zorgen maken. Wanneer je ook pijn of een branderig gevoel ervaart tijdens het plassen, of wanneer je urine vreemd ruikt, meld je dit best aan je arts. Dit kan namelijk wijzen op een blaasontsteking.
- Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap de behoefte om meer te eten, wat op zich niet zo vreemd is. Maar dit kan soms uitmonden in echte eetbuien, vooral in het begin van de zwangerschap. Mogelijk heeft dat te maken met hormonale veranderingen.
- Veel zwangere vrouwen hebben een voorkeur voor bepaalde voedingswaren (bijvoorbeeld augurken, chocolade, snoep, sterk gekruid voedsel, …) of voor vreemde combinaties (bijvoorbeeld frietjes met milkshake, augurken met room, …), of lusten bepaalde voedingswaren helemaal niet meer. Het is niet erg om daar af en toe aan toe te geven, maar hou het wel in de hand. Maak er geen gewoonte van om naast de normale maaltijden te veel extra’s te nemen.
- Een zwangerschap is een emotionele periode, zowel voor jou als zwangere als voor je partner. Als je zwanger bent, kan je soms zelf schrikken van je emotionele buien en stemmingswisselingen. Je kan voor het minste beginnen huilen of in woede uitbarsten, je kan je angstig of ongelukkig voelen en op een ander moment heel blij of euforisch zijn… Die emoties en stemmingsveranderingen zijn heel normaal, maar kunnen natuurlijk wel vervelend zijn, zeker voor je partner die het misschien allemaal niet meer begrijpt. Zorg voor voldoende rust. Als je vermoeid bent, kan je emotioneler reageren. Praat erover met je partner of met een goede vriend(in).
Lees ook: Wat kan je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid en braken?
Je baby tijdens week 7
Het embryo is nu 4 weken oud en is ongeveer 1 centimeter groot, ongeveer zo groot als een erwt. Dat is zowat 10.000 keer groter dan net na de verwekking.
- De neurale buis is nu gesloten.
- Hoewel de hersenen zich tot ver na de geboorte zullen ontwikkelen, wordt de basis nu gelegd.
- Het hart heeft nu twee kamers en pompt het bloed rond in een bloedsomloop die zorgt dat zuurstof en voedingsstoffen door het hele embryo heen worden getransporteerd.
- Ook de ledematen van je baby groeien snel. Rond de 7de à 8ste week zijn de vingertjes, teentjes en diverse delen van de ledematen al zichtbaar. Je baby zal rond deze tijd voor het eerst bewegen. Jij zal daarvan nog niets merken, maar de bewegingen zijn wel zichtbaar op een echo.
- De mond en de tong van je baby worden gevormd en de neusgaten worden stilaan zichtbaar. De ogen zijn al bijna volledig gevormd.
- De huid is nog dun en doorschijnend. Organen als de nieren en de maag beginnen te ontwikkelen.
Lees ook: Wat is het verschil tussen een prenatale screening en een prenatale diagnose?
Lees ook: Zwangerschapsverlies: hoe kan je een miskraam herkennen?
Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de eerste zwangerschapscontrole?