Veiligheidstips voor plonsbaden en verplaatsbare zwembaden
nieuws
Bij gebruik van verplaatsbare plons- en zwembaden moeten een aantal veiligheidsregels in acht worden genomen om het verdrinkings- en besmettingsrisico voor de gebruikers te beperken.
1. Het vulwater heeft drinkwaterkwaliteit
Om besmetting met ziektekiemen te vermijden moet je zekerheid hebben over de kwaliteit van het vulwater en het circulerende water. Deze moeten drinkwaterkwaliteit hebben. Het vulwater moet bijgevolg leidingwater zijn, of grondwater, of oppervlaktewater van drinkwaterkwaliteit.
Opgevangen regenwater of water omleiden via de plaatselijke beek is uitgesloten, tenzij na voldoende zuivering. Daarnaast is het wenselijk dat de temperatuur van het water bij het vullen zo laag mogelijk is, bij voorkeur onder de 20°C.
Om te controleren of het grond- of oppervlaktewater van drinkwaterkwaliteit is, kunnen best minimaal de bacteriologische parameters E. coli en intestinale enterococcen worden geanalyseerd. Alleen een erkend labo kan deze analyses uitvoeren. De lijst vind je op:
www.lne.be/themas/erkenningen/labo
2. Voorkom stilstaand water of vervang dagelijks
Indien het zwembad gedurende een langere periode open wordt gesteld voor meerdere kinderen of jeugdgroepen, moet je het zwemwater ofwel dagelijks vervangen ofwel continu laten stromen in het zwembad. Deze doorstroming kan geregeld worden door een pompsysteem. Ofwel wordt het zwemwater continu weggepompt naar riolering of oppervlaktewater, ofwel wordt het zwemwater naar een filter gepompt en gerecupereerd in het zwembad.
3. Ververs water warmer dan 25° C regelmatig
Hoe hoger de watertemperatuur, hoe sneller de groei van bacteriën en hoe meer de bader zweet en vet afgeeft in het zwemwater.
Ondiepe baden (tot 50 cm) zullen door opwarming gemakkelijk een hogere watertemperatuur krijgen. Het is dan aan te raden om dit water regelmatig te verversen en het zwembad te reinigen.
4. Ververs verontreinigd water onmiddellijk
Indien kleine kinderen het zwembad gebruiken en er zich stoelgangaccidentjes voordoen, moet je het zwemwater onmiddellijk vervangen door vers water en kan je het zwembad best grondig reinigen.
Zwembaden die gedurende een langere periode in gebruik zijn, kan je op momenten dat er geen gebruik van gemaakt wordt voldoende afdekken om verontreiniging door uitwerpselen van vogels, knaagdieren e.d. te vermijden.
5. Reinig grondig en verwijder verontreinigingen
Indien je het water dagelijks vervangt, kan je het zwembad na het leeglaten grondig reinigen. Indien het zwemwater continu in het zwembad doorstroomt, moet je regelmatig zowel de grove verontreinigingen (bladeren, dennennaalden en -appels en speelgoed) als kleinere verontreinigingen (oppervlaktefilm, stuifmeel,…) verwijderen.
Indien het zwemwater steeds gerecupereerd wordt, moet je regelmatig extra vers water toevoegen.
6. Hou een logboek bij
Indien meerdere personen verantwoordelijk zijn voor het gebruik van het zwembad, kan het nuttig zijn om een logboek bij te houden met volgende gegevens:
• gegevens over het vulwater en analyseresultaten 2x/jaar indien geen leidingwater wordt gebruikt
• controles van het zwemwater op zichtbare verontreinigingen
• temperatuurmetingen: extra controle bij T > 20°C en bij stilstand
• verversing van het water: tijdstip van verversingen
• stoelgangaccidenten
• onderhoudsschema
• noodnummers
7. Veiligheid
Op speelpleinen en jeugdkampen zijn de monitoren of begeleiding verantwoordelijk voor de kinderen die zwemmen of ploeteren in dergelijke zwembaden. Aangezien ook in ondiepe baden kinderen kunnen verdrinken, moet er steeds een begeleider toezicht houden.
Als je het zwembad afdekt, moet je het op zodanige wijze afschermen dat kinderen niet onder het afdekzeil kunnen.
Op party’s waar verplaatsbare zwembaden worden opgesteld moet je minimaal volgende regels in acht nemen:
• elk moment is er iemand van de organisatie verantwoordelijk voor het toezicht;
• de diepte van het zwembad aangeven;
• aan feestvierders duidelijk maken aan de hand van pictogrammen dat ze er niet mogen duiken;
• extra aandachtig zijn voor dronken personen;
• elektrische snoeren in de nabijheid van water vermijden.