Zwem alleen in water dat wordt gecontroleerd
nieuws
Hoewel de kwaliteit van ons water vrijwel overal goed is, roepen het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid en de Vlaamse Milieumaatschappij toch op om alleen te zwemmen in water dat wordt gecontroleerd. De risico’s van zwemmen in ongecontroleerd water zijn aanzienlijk groter dan in zwembaden en recreatieplassen waar toezicht wordt gehouden en die zijn gecontroleerd. Je kan ze herkennen aan de zwempalen, waar de kwaliteit voor het publiek wordt meegedeeld.
Tijdens het badseizoen gebeurt bijna wekelijks een analyse. De kwaliteitsnormen zorgen ervoor dat de kans op ziekte als gevolg van het zwemmen in oppervlaktewater eerder klein is.
Tijdens langdurige warme perioden kan de kwaliteit van het zwemwater veranderen. Als blijkt dat het ongezond of gevaarlijk is om in het water te zwemmen, stelt de afdeling Toezicht Volksgezondheid een waarschuwing in (negatief zwemadvies) of zelfs een zwemverbod. Via informatieborden ter plaatse en via de website maken we dit bekend. Zodra de waterkwaliteit weer voldoende goed is, wordt het zwemverbod of de waarschuwing ingetrokken.
Op de website www.kwaliteitzwemwater.be staan overzichten van de gecontroleerde vijvers en stranden.
Bij gezondheidsklachten is je huisarts je eerste aanspreekpunt. Vertel bij je bezoek aan de arts ook waar je gezwommen hebt. Wanneer de arts door de aard van de klachten vermoedt dat ze verband houden met het zwemmen, kan deze de afdeling Toezicht Volksgezondheid inlichten, die vervolgens de klachten onderzoekt en zo nodig de exploitant vraagt onmiddellijk maatregelen te nemen. Desnoods wordt een zwemverbod opgelegd.
Veilig zwemmen in oppervlaktewater vereist bovendien professioneel toezicht. In vergunde zwemzones wordt er toezicht uitgeoefend door gediplomeerde redders. Wil je veilig zwemmen, zwem dan alleen op plaatsen met georganiseerd toezicht door redders. Buiten deze plekken blijft het zwemmen in oppervlaktewater altijd risicovol.
• houd het zwemwater in de gaten door op internet te kijken of er een negatief zwemadvies is;
• heeft het water een vreemde kleur of geur of drijven er dode dieren in, blijft dan uit het water;
• ga niet zwemmen als u twijfelt aan de waterkwaliteit;
• ga ook niet zwemmen als u zich wat slapjes voelt of minder weerstand tegen ziekten hebt;
• probeer zo weinig mogelijk zwemwater binnen te krijgen;
• als er waarschuwingsborden nabij het water staan, lees deze dan aandachtig en houd rekening met de raadgevingen;
• zwem nooit alleen;
• ga niet zwemmen in drijflagen van algen (vettige groene laag op het water);
• duik niet als het water troebel is: je ziet dan niet hoe diep of ondiep het water wel is.
Lees ook: Waarom oppassen met zwemmen in open water?