Deze 3 eetgewoonten zijn grootste oorzaken van diabetes type 2
nieuws
Lees ook: Wat zijn de vroege symptomen van diabetes?
Oorzaken diabetes type 2
Onderzoekers van de Friedman School of Nutrition Science and Policy van Tufts University hebben onze voedingsgewoontes van de voorbije veertig jaar bestudeerd, en dat in maar liefst 184 landen. Zo bleek dat in 2018 zeven van de tien diagnoses van diabetes type 2 verband houden met het dieet van de patiënt. Sterker nog, ze hebben ontdekt welke voedingsmiddelen de grootste invloed hadden op het ontstaan van de ziekte.
- Onvoldoende consumptie van volkoren granen
- Overmatige consumptie van geraffineerde granen: witte bloem, witte rijst, witte pasta, enz.
- Overconsumptie van verwerkt vlees en onbewerkt rood vlees: gemiddeld eten mensen in alle landen van het onderzoek 56,5 g vlees per dag. De optimale inname is 14,3 g per dag.
- te veel vruchtensap
- te veel aardappelen
- te weinig yoghurt
- onvoldoende inname van fruit, groenten, noten of zaden
Lees ook: Zes gouden tips om diabetes te voorkomen
"Onze studie suggereert dat de slechte kwaliteit van koolhydraten wereldwijd een van de belangrijkste factoren is bij voedingsgerelateerde type 2 diabetes, met aanzienlijke verschillen tussen landen en in de tijd," zegt hoofdauteur professor Dariush Mozaffarian. "Deze nieuwe bevindingen tonen aan dat we ons op nationaal en mondiaal niveau moeten richten om voeding te verbeteren.” |
Uit de analyse bleek dat door voeding veroorzaakte diabetes type 2 wereldwijd meer mannen treft dan vrouwen, meer jongvolwassenen dan ouderen en meer stadsbewoners dan plattelandsbewoners.
Lees ook: Diabetes en depressie: zorgelijk duo