- dossierWat zijn de symptomen van een probleem met de nervus vagus?
- dossierDe invloed van de nervus vagus op onze gezondheid
- nieuwsOncoloog ontwikkelt gratis app die je risico op kanker berekent
- dossierHartcoherentie: ademhalingstechniek tegen hyperventilatie, angst en stress
- dossierWat zijn de symptomen van het gebroken hart syndroom?
Puistjes uitknijpen: waarom zijn 'pimple popper'-filmpjes zo populair?
dossier
Op YouTube en Instagram kijken miljoenen mensen naar ‘pimple poppers’, close-up video's waarbij mee-eters, cysten, absessen en zweren worden verwijderd. Vanwaar die fascinatie? Wat is er zo leuk aan puistjes uitknijpen?
Lees ook: Waarom moet je een puist niet uitknijpen?
In een nieuwe neurowetenschappelijke studie hebben wetenschappers onderzocht wat er in de hersenen gebeurt terwijl mensen naar zulke video's kijken. Daarbij werden de hersenen van 80 vrouwen bestudeerd met een MRI-scanner terwijl de vrouwen naar drie verschillende soorten video's keken: video's over puistjes, video's over waterfonteinen en video's over stoomreiniging. Bij de deelnemers zaten enerzijds vrouwen die graag naar puistjesvideo’s kijken en anderzijds vrouwen die zulke beelden verafschuwen. Naast het bekijken van de video's in de MRI-scanner, vulden de dames ook vragenlijsten in over hun emoties in het algemeen en hoe ze tegenover puistjesvideo’s staan.
Lees ook: 9 tips tegen puistjes: wat moet je wel of niet doen?
Waarom kijken sommigen graag naar het uiknijpen van puistjes?
Wat bleek? Vrouwen die graag naar puistjesvideo's kijken, walgden minder snel dan de andere deelnemers. Volgens de scans vertoonde deze groep verhoogde hersenactivatie in de zogenaamde frontopolaire cortex tijdens het zien van de beelden, in vergelijking met de andere groep. Dit hersengebied speelt een cruciale rol in cognitieve functies zoals besluitvorming, planning en multitasking. Recente studies suggereren ook dat het gebied betrokken is bij het oplossen van ethische dilemma's. Daarnaast draagt de frontopolaire cortex bij aan het aanpassen aan verschillende situaties, wat duidt op zijn belang bij flexibel gedrag.
Vrouwen die niet graag naar puistjesvideo’s kijken, vertoonden een deactivatie van de nucleus accumbens. Dit hersengebied is dan weer betrokken bij het ervaren van plezier, maar ook bij het vermijden van niet-plezierige gebeurtenissen. Deactivatie van dit hersengebied wordt vaak geassocieerd met een walgreactie. Er lijkt dus sprake te zijn van een sterkere walgingreactie in deze groep dan bij de andere groep.
Op basis van deze bevindingen denken de wetenschappers twee verschillende mechanismen te hebben ontdekt die verklaren waarom sommige mensen graag naar pimple poppers kijken en anderen net niet:
- Een verschil in het vermogen om walging te reguleren.
Walging is een emotie die ons helpt weg te blijven van dingen die een gevaar vormen voor onze gezondheid omdat ze kunnen leiden tot vergiftiging (zoals bedorven voedsel) of infectie (zoals een etterende wond). Hoewel een puistjesploppende video walgelijk is, vormt het geen echt gevaar voor de gezondheid van de mensen die ernaar kijken. Mensen die graag naar puistjesploppende video's kijken, zijn dus mogelijks beter in staat om hun weerzinreactie aan te passen wanneer ze naar een (eigenlijk onschadelijke) video kijken dan mensen die ervan walgen. Dit zou je kunnen vergelijken met waarom sommigen houden van horrorfilms terwijl anderen die veel te eng vinden.
- Opmerkelijke nieuwsgierigheid naar negatieve inhoud.
Eerdere studies hebben aangetoond dat het kijken naar ‘slechte’ zaken bij sommige mensen het beloningssysteem van de hersenen kan activeren. Mensen die graag naar puistjesploppende video's kijken, vertonen dus mogelijks een sterkere morbide nieuwsgierigheid dan anderen die dat niet doen.
Lees ook: Ontspanning door geluiden of beelden: wat is ASMR?
Lees ook: Stress en walging: wat als ASMR het tegenovergestelde effect heeft?
Bronnen:
https://www.psychologytoday.com
https://www.sciencedirect.com
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist