Straling: is slapen naast je telefoon gevaarlijk?

In dit artikel
Straling: is slapen naast je telefoon gevaarlijk?

dossier

Dat de geluidsmeldingen en het blauw licht niet goed zijn voor je nachtrust, weten we intussen, maar wat met straling? Is het gevaarlijk om je telefoon ’s nachts naast je op het nachtkastje te leggen? Of onder je hoofdkussen? 

Lees ook: Blauw licht en het effect op slaap

Straling smartphone gevaarlijk?

Getty_slapen_gsm_smartphone_2024.jpg

© Getty Images

Smartphones gebruiken radiofrequente (RF) golven, een vorm van niet-ioniserende elektromagnetische straling, om verbinding te maken met zendmasten. Dit type straling is anders dan de ioniserende straling (zoals die van röntgenstraling) waarvan bekend is dat die ons DNA kan beschadigen en mogelijk zelfs kankerverwekkend is.

De straling die wordt uitgezonden door je mobiele telefoon is vergelijkbaar met die van een magnetron, maar dan veel zwakker. Op zich is de straling dus niet schadelijk, op korte termijn. Maar wat op lange termijn?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) is langdurige blootstelling aan RF-golven van mobiele telefoons 'mogelijk kankerverwekkend voor mensen'. Dat wil niet zeggen dat het bewezen is dat mobiele telefoons kanker veroorzaken, maar dat er meer onderzoek nodig is om vast te stellen of er een link is tussen mobiele telefoonstraling en het risico op kanker. 
De meeste onderzoeken, waaronder grootschalige studies, hebben echter geen rechtstreeks verband gevonden tussen het gebruik van mobiele telefoons en kanker. In een belangrijk onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute, werd bijvoorbeeld geen verhoogd risico op hersentumoren gevonden in verband met het gebruik van gsm’s over een periode van 10 jaar.

Om straling hoef je je dus geen zorgen te maken als je naast je smartphone slaapt. Wil je de blootstelling aan RF-golven toch minimaliseren, dan kan je deze tips toepassen: 

  • Gebruik de vliegtuigmodus: Als je je telefoon in vliegtuigmodus zet, worden de draadloze signalen uitgeschakeld en wordt de RF-straling effectief geëlimineerd.
  • Houd wat afstand: In plaats van je telefoon onder je kussen of op je nachtkastje te leggen, kun je overwegen om hem verder weg van je bed te leggen. Zelfs een kleine afstand kan de blootstelling aan RF-golven aanzienlijk verminderen.
  • Kies voor een bedwekker: Als je je telefoon als wekker gebruikt, denk er dan eens over om over te schakelen op een traditionele wekker. Deze eenvoudige verandering kan je slaapkamer vrij houden van onnodige elektronische apparaten.

Lees ook: Is snoozen goed of slecht voor je?

Is slapen naast een smartphone die aan het opladen is gevaarlijk?

Slapen naast een smartphone die aan het opladen is, kan inderdaad gevaarlijk zijn. Dit staat los van de straling. De apparaten, kabels en opladers kunnen tijdens het opladen warm worden en ongemak of zelfs letsel veroorzaken als ze lange tijd tegen de huid worden gedrukt. Apple heeft in de nieuwste editie van de gebruikershandleiding een waarschuwing toegevoegd: "Probeer huidcontact met een apparaat of voedingsadapter te vermijden als het toestel lange tijd op een stopcontact is aangesloten. Leg een toestal dat oplaadt ook niet onder een deken of kussen, maar kies voor een goed geventileerde plek." Wie om gezondheidsredenen geen warmte kan voelen, wordt geadviseerd om extreme voorzorgsmaatregelen te nemen, aldus het bedrijf. Daarnaast is het goed om weten dat de originele opladers van betere kwaliteit zijn dan de goedkopere varianten die je in de winkelrekken vindt. Die kunnen minder goed bestand zijn tegen de warmte. 

Lees ook: Zetelverwarming, laptops en kersenpitkussens als oorzaak van toasted skin syndroom

Bronnen:
https://www.aarp.org
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.verywellhealth.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram