Is snoozen goed of slecht voor je?

123-man-slapen-mobile-blauw-licht-09-18.jpg

nieuws

Een Zweeds onderzoeksteam heeft de effecten van snoozen bestudeerd. Nog even indommelen als je wekker al is gegaan, wat doet dat met je? Word je frisser wakker of net niet? 

Lees ook: Waarom komen sommige mensen altijd te laat?

Te moe om wakker te worden

In een eerste deel van de studie, uitgevoerd aan de universiteit van Stockholm in Zweden, analyseerden onderzoekers van de afdeling Psychologie de ochtendgewoonten van 1.732 mensen. 79% van de ondervraagden gaf toe dat ze soms de sluimerfunctie op hun wekker gebruikten of meerdere wekkers instelden. De belangrijkste redenen hiervoor?

  • Respondenten voelen zich te moe om wakker te worden als de wekker voor het eerst gaat.
  • 17,4% vindt snoozen goed voor hen.
  • 16,6% wil langzamer wakker worden.

Lees ook: Waarom ben ik zo moe?

Alert wakker worden

Voor het tweede deel werd het slaapgedrag van 31 fervente snoozers onder de loep genomen. Hun slaap werd gedurende twee nachten in het laboratorium geanalyseerd. De ene ochtend mochten ze de sluimerfunctie op hun wekker 30 minuten lang gebruiken en de volgende dag werden ze gevraagd om op te staan zodra hun wekker afging. Elke ochtend werd hen gevraagd om wiskundeproblemen op te lossen en andere eenvoudige cognitieve tests, zoals het onthouden van woorden.

Wat bleek? Ondanks het feit dat de slaap van de deelnemers werd verstoord tijdens de half uur durende sluimerperiode, profiteerden de meesten van hen optimaal van de extra 20 minuten slaap. Dit betekent dat de totale duur van hun nachtrust nauwelijks werd beïnvloed. Bovendien behaalden ze betere resultaten in cognitieve tests die werden uitgevoerd nadat ze de sluimerknop hadden gebruikt dan op de dag dat ze direct wakker werden.

De onderzoekers maten ook het cortisolgehalte in het speeksel van de deelnemers toen ze wakker werden. Cortisol is het hormoon dat betrokken is bij de energieproductie en speelt daarom een belangrijke rol bij het proces van wakker worden in de ochtend. De snoozers hadden iets hogere niveaus cortisol toen ze wakker werden, maar 40 minuten na het opstaan was het cortisolgehalte weer gezakt naar het normale niveau. 

Lees ook: Symptomen verhoogde cortisol bij chronische stress

Wel moet vermeld worden dat de deelnemers van het onderzoek allemaal jongvolwassenen waren, met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar, die van snoozen al een gewoonte hadden gemaakt. Resultaten die genuanceerd moeten worden. De slaapstudie rekruteerde ook alleen gezonde slapers en dus geen mensen die slaapproblemen hebben of die het moeilijk vinden om ergens anders te slapen dan in hun eigen bed.

Lees ook: Kan het kwaad om in je ogen te wrijven?

Besluit: snoozen is oké

"Onze resultaten laten zien dat mensen die snoozen gemiddeld iets minder slapen en zich 's ochtends slaperiger voelen dan mensen die nooit snoozen. Hun cognitieve vaardigheden waren echter verbeterd na het snoozen. Bovendien had snoozen geen invloed op de afgifte van cortisol, ochtendmoeheid, stemming of slaapkwaliteit tijdens de nacht. Zolang je genoeg slaapt, kan je waarschijnlijk zonder problemen 20 tot 30 minuten op de snooze-knop drukken als je dat leuk vindt," concludeert Tina Sundelin, onderzoeker aan de Universiteit van Stockholm en hoofdauteur van het gepubliceerde onderzoeksrapport.

Lees ook: 7 tips om snel in slaap te vallen

Bronnen:
https://www.eurekalert.org
https://www.healthline.com
https://onlinelibrary.wiley.com
https://news.nd.edu

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram