Wat gebeurt er als je maaltijden overslaat?
In dit artikel
Wat gebeurt er als je maaltijden overslaat?
dossier
Het lijkt misschien de snelle weg naar een slanke lijn, maar het overslaan van maaltijden, werkt veeleer in je nadeel. Op termijn kunnen zich zelfs chronische ziektes ontwikkelen.
Tekort aan glucose
Als je een maaltijd overslaat, ontneem je je lichaam zijn brandstof. Het gevolg is dat je bloedsuikerspiegel daalt en je lichaam een tekort aan energie ervaart. Glucose (suiker) is iets dat al onze organen nodig hebben om normaal te kunnen functioneren en het is erg belangrijk voor een optimale hersenactiviteit.
Binnen vier tot zes uur na je laatste voedselinname beginnen je hersenen het tekort aan brandstof te ervaren:
- Een lage bloedsuikerspiegel maakt je moe, sloom en futloos. Als hersenen onvoldoende energie registreren, geven ze het lichaam een signaal om bepaalde functies stil te leggen.
- De productie van cortisol verhoogt, waardoor je stress krijgt en prikkelbaar wordt (‘hangry’).
- Je cognitieve functies worden aangetast en je kan problemen krijgen met aandacht, geheugen, concentratie en mentale prestaties in het algemeen.
- Wanneer je suikerspiegel heel erg schommelt, zal je dieet er bovendien bij inschieten. Je krijgt zin in ongezonde snacks om je suikergehalte op peil te houden, en je hebt allicht te weinig energie om te gaan sporten.
- Ook je insuline - het hormoon dat de glucosespiegel reguleert - raakt ontregeld. Mogelijks loop je daardoor een groter risico op diabetes op latere leeftijd.
- Ook zal het hongerhormoon geactiveerd worden als je een maaltijd overslaat. Je lichaam produceert mogelijks minder leptine – een hormoon dat eetlust onderdrukt – waardoor er een kans bestaat dat je gaat overeten.
Lees ook: 'Waarom val ik niet af?'
Vertraagde stofwisseling
Als je maaltijden overslaat, kan de basisstofwisseling vertragen. Dat is de manier waarop je lichaam calorieën verbrandt om goed te kunnen functioneren. Je lichaam wordt zuinig met de voedingsstoffen die aanwezig zijn en daardoor worden calorieën minder efficiënt verbrand.
Als je lichaam in de hongermodus komt, gaat het op zoek naar nieuwe energiebronnen. Je metabolisme begint vet om te zetten in energie. Dat kan gepaard gaan met
misselijkheid,
constipatie,
vermoeidheid, nierstress en lage
bloeddruk.
Na verloop van tijd raakt het lichaam gewend aan het voedseltekort en gaat het zijn vetreserves aanhouden, terwijl het magere spierweefsel afneemt.
Lees ook: Het effect van avocado op gewicht en buikvet
Luister naar je hongergevoel
Om je lichaam goed te laten functioneren, moet je drie gebalanceerde maaltijden per dag nemen, en een gezonde snack als je honger hebt tussen de maaltijden door. Als je buik begint te grollen, is dat een duidelijk teken dat het tijd is om te eten. Het is belangrijk om te luisteren naar dat signaal.
Krijg je dus het gevoel dat je je niet meer kan concentreren, stop dan zo snel mogelijk iets (gezond) in je mond. In de ochtend is proteïnerijke voeding een goede keuze. Daardoor heb je langer een voldaan gevoel en zal je minder snel zin hebben in ongezond eten.
Lees ook: Waarom de meeste diëten maar een jaar vruchten afwerpen
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: juni 2024
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.