Gerelateerde artikels
Endometriose: symptomen adenomyose
In dit artikel
Endometriose: symptomen adenomyose
dossier
Adenomyose is een vorm van endometriose maar dan aan de binnenkant van de baarmoeder in de plaats van erbuiten. Daar groeit weefsel in de spierwand waardoor je baarmoeder groter wordt. Adenomyose kan pijnlijke menstruaties, hevige menstruatiebloedingen en buik- of bekkenpijn veroorzaken.
Lees ook: Zwanger worden met endometriose
Wat is adenomyose?
Adenomyose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies (endometrium) in de spierwand van je baarmoeder (myometrium) begint te groeien. In die spierlaag vormen zich haardjes van baarmoederweefsel. Die haardjes staan onder invloed van hormonen en ze groeien dus tijdens elke mentruatiecyclus. Hierdoor wordt je baarmoeder dikker en groter, soms wel twee of drie keer zo groot als normaal. Waarom dit precies gebeurt is niet duidelijk.
Lees ook: Wat zijn de symptomen van endometriose?
Symptomen adenomyose
30 tot 40 procent van de vrouwen die lijden aan adenomyose hebben daar geen last van. Anderen ondervinden symptomen als:
- Hevige krampen of scherpe bekkenpijn tijdens de menstruatie.
- Chronische bekkenpijn.
- Pijn bij het vrijen.
- Overvloedig bloedverlies tijdens de menstruatie.
- Je baarmoeder kan groter worden. Dat kan je merken aan gevoeligheid of druk in je onderbuik.
- Er kan ook verminderde vruchtbaarheid optreden.
Veel vrouwen weten niet dat ze adenomyose hebben, omdat de aandoening niet altijd symptomen veroorzaakt. Exacte cijfers zijn niet bekend. Onderzoekers weten wel dat adenomyose vaker voorkomt bij vrouwen die tussen 35 en 50 jaar zijn.
Het risico lijkt ook te stijgen in geval van een vroegere bevalling, miskraam, curettage of overvloedig menstrueel bloedverlies.
Lees ook: Bloedverlies tijdens menstruatie: wat is 'normaal'?
Behandeling adenomyose
Een arts zal in eerste instantie proberen om pijn en overvloedig bloedverlies te verminderen met ontstekingsremmers en transexaminezuur (tegen hevig bloedverlies). Ook orale anticonceptie of een hormoonspiraaltje kunnen helpen bij deze klachten.
In zeldzame gevallen schrijft de arts medicatie voor die de aanmaak van vrouwelijke hormonen remt, waardoor de vrouw in een kunstmatige menopauze geraakt. De menstruatie blijft dan uit, en er zal dus ook geen pijn meer optreden. Het nadeel in dat je menopauzeklachten kan krijgen, zoals opvliegers en vaginale droogte.
De arts kan ook besluiten dat een operatie nodig is. Dan zal men de adenomyosehaarden chirurgisch verwijderen. Bij oudere vrouwen met ernstige klachten die niet afnemen met standaard behandelingen, wordt de baarmoeder chirurgisch verwijderd (hysterectomie).
Lees ook: Hysterectomie: verwijderen baarmoeder
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist