Bedwantsen: hoe beet herkennen en behandelen
In dit artikel
Bedwantsen: hoe beet herkennen en behandelen
dossier
De bedwants of wandluis (Cimex lectularius) is een klein vleugelloos insect van zo’n 5 mm groot, met een breed ovalen, afgeplat lichaam. Bedwantsen zijn roodbruin van kleur; als ze kort tevoren een bloedmaaltijd hebben genomen is de kleur donkerrood en is het achterlijf gezwollen. Ze verschuilen zich in de zoom van matrassen en in beddengoed, maar ook in kieren en spleten. Hoe kan je een beet herkennen?
Lees ook: Podcast over uitbraak schurft en bedwantsen: is er reden tot paniek?
Bedwantsen: hoe ziet een beet eruit?
© Getty Images
De bedwants verlaat ’s nachts zijn schuilplaats om op zoek te gaan naar voedsel. Hij prikt met zijn steeksnuit door de huid, zuigt bloed en injecteert verdovende en antistollende stoffen. Dat leidt tot wondjes en jeukbulten, zoals een muggenbeet. Meestal zijn er meerdere beten, vaak op een rijtje. Dit kan hevige jeuk veroorzaken, vooral op de benen en armen en de nek en de rug.
Lees ook: Hoe kan je je huis beschermen tegen bedwantsen?
Bewantsen: is een beet gevaarlijk?
In tropische landen kunnen wantsen ziektes dragen, zoals roofwantsen die de gevaarlijke ziekte van Chagas veroorzaken, maar bij bedwantsen is dat niet het geval.
De wondjes genezen over het algemeen snel, al worden de bultjes soms opengekrabt waardoor littekens ontstaan. Hoewel de beten zelf meestal geen ernstige medische problemen veroorzaken, kunnen ze leiden tot slapeloosheid en stress door de aanhoudende jeuk en het idee dat er insecten in je bed zitten. In sommige gevallen kunnen mensen een huidinfectie krijgen, of een allergische reactie op de beten hebben, wat wel medische aandacht vereist.
Lees ook: Spinnenbeten: hoe herken je ze en wanneer moet je naar de dokter?
Hoe kan je beten van bedwantsen behandelen?
Het behandelen van beten van bedwantsen heeft weinig zin. De jeukende plekken verdwijnen vanzelf na enkele weken. Eventueel kan je wel de pijnlijke plekken spoelen met warm water. Als de letsels uitgebreid zijn en de jeuk ernstig is, kan worden overwogen om een steroïdencrème te gebruiken, of eventueel een oraal antihistaminicum. Bespreek dit eerst met een arts.
Om een echte plaag te voorkomen, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de bedwantsen gaat bestrijden.
Lees ook: Wat kan je doen tegen bedwantsen?
Bronnen:
https://www.rivm.nl
https://www.gezondleven.be
Laatst bijgewerkt: september 2024
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.