Waarom heeft mijn urine, zweet, vaginale afscheiding een visgeur?

dossier

Visluchtsyndroom” of trimethylaminurie is een zeldzame en weinig bekende aandoening die gepaard gaat met een rotte visachtige lichaamsgeur. Dit fenomeen is te wijten aan de uitscheiding van trimethylamine (TMA) in biologische vloeistoffen: urine, zweet, vaginale afscheiding, etc. 

-Wat veroorzaakt trimethylaminurie?

Getty_stinken_2024.jpg

© Getty Images

Trimethylamine is een stinkende chemische stof die in de darmen wordt geproduceerd wanneer onze bacteriën bepaalde voedingsmiddelen afbreken. Bij een gezond persoon worden deze stinkende trimethylamines door een enzym in de lever omgezet in geurloos trimethylamineoxide.
Bij mensen met het visgeur syndroom ontbreekt dit leverenzym. Het lichaam is daardoor niet in staat om de stof te neutraliseren. Het resultaat: trimethylamine hoopt zich op in het lichaam en wordt vervolgens uitgescheiden in lichaamsvloeistoffen.
Trimethylaminurie is in de meeste gevallen een genetische ziekte (overgeërfd van beide ouders op het FMO3-gen). Symptomen kunnen ook tijdelijk optreden in gevallen van virale hepatitis, of bij sommige vrouwen gekoppeld zijn aan de menstruatiecyclus. 

Lees ook: Oorzaken van sterk ruikende en stinkende urine

Wat zijn de symptomen van trimethylaminurie?

Het enige symptoom is de rotte visgeur die wordt afgegeven door lichaamsvloeistoffen zoals zweet, adem, urine en vaginale afscheidingen. Bepaalde factoren kunnen trimethylaminurie wel verergeren: stress, overmatig zweten, bepaalde voedingsmiddelen (vis, bonen, erwten, soja, eieren, enz.) en de menstruatiecyclus bijvoorbeeld.

Bij sommigen is de visgeur al aanwezig vanaf de geboorte, bij andere verschijnt die pas later, rond de puberteit. De geur kan er voortdurend zijn, ofwel met tussenpozen.  

Lees ook: Slechte adem (halitose): oorzaken en behandeling

Moet je naar de dokter als je naar vis ruikt?

Lichaamsgeur kan worden veroorzaakt door verschillende pathologieën (vaginose, blaasontsteking, bacteriële infecties, enz.) Een arts raadplegen zal helpen om andere aandoeningen uit te sluiten en de diagnose trimethylaminurie te stellen.
Hoewel het visgeur-syndroom biologisch goedaardig is, kunnen patiënten erdoor geïsoleerd raken en psychosociaal veel lijden. Als je moeite hebt om ermee om te gaan, praat dan zeker met je arts.

Lees ook: Oorzaken vaginale afscheiding en wat te doen?

Welke behandeling is er voor de visachtige lichaamsgeur?

Er is momenteel geen behandeling voor trimethylaminuria, maar er zijn wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om de vieze vislucht te verminderen. 

Het juiste dieet 

Een dieet met weinig trimethylamine-precursoren kan visgeur verminderen. Hieronder vallen voedingsmiddelen die rijk zijn aan choline, lecithine en carnitine: 

  • koemelk
  • zeevis (zoetwatervis lijkt geen probleem te vormen)
  • schaal- en schelpdieren
  • eieren
  • bonen, erwten, soja
  • noten
  • runderlever en -nieren
  • Voedingssupplementen op basis van lecithine

Pas je levensstijl aan 


  • vermijd inspannende oefeningen, geef de voorkeur aan rustige oefeningen waarbij je minder zweet
  • bestrijd stress (sofrologie, hartcoherentie), die de symptomen verergert
  • gebruik een zeep met een zure pH-waarde (pH tussen 5,5 en 6,5)
  • gebruik een anti-transpirant

Geneesmiddelen


Op doktersadvies:

  • geactiveerde houtskool en/of koperchlorofylline of riboflavine.
  • een korte antibioticakuur die inwerkt op de bacteriën in de darmflora (behandeling wordt momenteel getest).

Lees ook: Waarom stinken mensen?

Bronnen:
https://www.nhs.uk
https://www.revmed.ch
https://www.healthline.com/

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt