beten en steken

Tips om muggen te bestrijden

Tips om muggen te bestrijden
dossier 20/04/2020

De mug is het dodelijkste dier ter wereld. Hoewel de meeste muggen slechts voor een jeukend bultje zorgen, verspreiden sommige muggen ernstige ziekten.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Gele koorts-vaccin nodig voor alle reizigers naar Brazilië

nieuws 5/02/2018

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Wetenschappelijke Studiegroep voor Reisgeneeskunde raadt alle reizigers naar Brazilië aan zich te laten inenten tegen gele koorts, ongeacht de streek die ze bezoeken. Ook reizigers die voor carnaval naar Rio de Janeiro of Sao Paolo gaan, moeten gevaccineerd worden.

lees meer »

Tropisch Instituut op de uitkijk voor tijgermuggen

nieuws 11/10/2017

Exotische steekmuggen zoals de tijgermug hebben zich door globalisering en klimaatopwarming kunnen vestigen in Zuid-Europa en rukken op naar onze contreien. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) gaat op zoek naar tijgermuggen op plaatsen waar de kans het grootst is dat ze ons land binnenkomen.

lees meer »

Video: Tekenbeet app

video 14/06/2017

Het RIVM heeft de app 'Tekenbeet' ontwikkeld. Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.

lees meer »

Europees project gaat mug te lijf

nieuws 8/03/2017

Het grootschalige Europese project Infravec2 krijgt 10 miljoen euro Europese subsidie voor de bestrijding van insectgebonden ziektes, zoals Zika en malaria. Het Institut Pasteur in Parijs coördineert het onderzoek waar 24 Europese instellingen aan meedoen.

lees meer »

Zikavirus bij 60 Nederlandse reizigers vastgesteld

nieuws 11/08/2016

In Nederland is sinds begin dit jaar bij zestig mensen het Zikavirus vastgesteld, van wie een klein aantal' zwangere vrouwen. Zij raakten allemaal besmet in het buitenland, blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

lees meer »

“Gebruik vliegenmepper, geen insectenspray”

nieuws 5/11/2019

In een nieuw advies waarschuwt de Hoge Gezondheidsraad voor de gevaren van bestrijdingsmiddelen tegen insecten in huis. Het gaat vooral om insectensprays en verdampers voor in het stopcontact, maar ook om vlooienbanden voor huisdieren. Door de dieren te ­aaien kan ook de mens in contact komen met de insecticiden. Alles samen kunnen we zo meer schadelijke stoffen binnenkrijgen dan via voedsel.

lees meer »

Wereldrabiësdag

nieuws 9/07/2022

Rabiës of hondsdolheid is een virale ziekte die wordt overgedragen door een virus. Het virus kan worden overgedragen van dier op mens, wat een zoönose wordt genoemd. Besmette dieren dragen het virus over wanneer zij bijten, krabben, likken of hun speeksel in contact komt met een wonde en verspreidt zich langs de zenuwbanen naar de hersenen.

lees meer »

Deze uitvinding roeit muggen én hun larven uit

nieuws 5/11/2019

Als het van enkele pientere Nederlandse onderzoekers afhangt, zijn citronellakaarsen, deet en ultrasone geluiden verleden tijd. Met hun indrukwekkende uitvinding, die maandag werd besproken in het vakblad PNAS, lokken en doden ze muggen en hun larven.

lees meer »

Mierenlokdoos: niet gevaarlijk voor kinderen

nieuws 8/07/2022

Een mierenlokdoos bestaat uit een plat doosje met meerdere openingen waarlangs mieren makkelijk in en uit kunnen kruipen. Binnenin bevindt zich een tamelijk dikke, stroperige vloeistof. Deze gesuikerde vloeistof trekt de mieren aan.

lees meer »

Bestaan er alternatieven voor DEET-insectenrepellent?

nieuws 30/06/2014

DEET (N,N-diethyl-meta-toluamide) is al bekend van in de jaren vijftig van de vorige eeuw en is nog altijd de meest effectieve en meest gebruikte insectenwerende stof en volgens vele onderzoeken de beste en veiligste keuze voor de reiziger die goed beschermd wil zijn.

lees meer »

Wat te doen bij een slangenbeet

dossier 11/07/2022

Als je een top tien van de meest angstaanjagende dieren zou opmaken, hoort de slang er zeker bij. Een slang is een dier dat iedereen kent, maar de gevaren en de mogelijke bijwerkingen van een beet zijn minder gekend.

lees meer »

Hondsdolheid: voorzichtig met dieren in het buitenland

nieuws 30/06/2014

Alhoewel de ziekte in de meeste West-Europese landen niet meer voorkomt, wordt ze soms toch nog aangetroffen, ook in ons land. Meestal gaat het dan om dieren die uit het buitenland zijn geïmporteerd. Zo werden in ons land in 2007 en 2008 twee gevallen van hondsdolheid vastgesteld.

lees meer »

Is DEET-insectenrepellent veilig voor kinderen?

nieuws 1/09/2014

Geregeld duiken er berichten op dat het insectenwerend middel DEET (N,N-diethyl-meta-toluamide) beter niet gebruikt wordt bij kinderen. Dat klopt niet: indien juist gebruikt is DEET ook voor kinderen de beste en veiligste keuze als insectenwerend middel.

lees meer »

Gebeten door een teek: wat moet je doen?

dossier 2/05/2023

Parken, weilanden, tuinen en bosrijke gebieden zijn de plaatsen bij uitstek om een teek tegen het lijf te lopen. In de periode tussen maart en oktober loop je het grootste risico op een tekenbeet.

lees meer »

Gevreesde tijgermug in België gesignaleerd

nieuws 9/06/2021

Sinds vorige zomer volgen onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) een populatie Aziatische tijgermuggen (Aedes albopictus) op in een bandenimportbedrijf in de buurt van de Antwerpse haven.

lees meer »

Teken verspreiden nieuwe bacterie

nieuws 6/07/2022

Vier procent van de Nederlandse teken draagt de bacterie Borrelia miyamotoi. Tot op heden was het niet bekend dat mensen in Nederland door tekenbeten worden blootgesteld aan deze nieuwe bacterie.

lees meer »

Geen muggenmelk met DEET in handbagage

nieuws 15/03/2022

Reizigers op Brussels Airport (Zaventem) kunnen dezer dagen voor een verrassing komen te staan. Antimuggenproducten met het bestanddeel DEET mogen niet meer in de handbagage en verdwijnen bij de controle in de afvalbak.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram