chemische stoffen en medicatie

Belgische Federatie tegen Kanker over borstkanker

nieuws 29/11/2002

De laatste tijd zijn er tal van berichten verschenen in de pers over borstkanker. Het in vraag stellen van het zelfonderzoek van de borsten naar aanleiding van een Chinese studie, twijfels over de doeltreffendheid van borstkankerscreening volgens een Deens onderzoek, verhoogd risico op borstkanker voor vrouwen in de menopauze die hormonen nemen…

lees meer »

Pil heeft geen invloed op vruchtbaarheid

nieuws 17/10/2002

Hoewel het gebruik van de anti-conceptiepil al bijna een halve eeuw de gewoonste zaak van de wereld is, kan nog steeds niet met zekerheid gezegd worden dat er geen gevaren aan verbonden zijn. Stukjes bij beetjes wordt er meer bekend over de gevolgen van pilgebruik.

lees meer »

Aspirines helpen tegen Alzheimer

nieuws 26/09/2002

Wetenschappers hebben weer meer bewijzen gevonden voor de beschermende werking van aspirine tegen allerlei gezondheidsproblemen. Amerikaanse onderzoekers geloven dat het inmiddels honderd jaar oude aspirientje kan beschermen tegen Alzheimer.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Aspirine voorkomt longkanker

nieuws 20/07/2002

Vrouwen die drie keer of meer per week aspirine nemen zouden tot de helft minder risico lopen op de meest voorkomende vorm van longkanker.

lees meer »

Hormonen in de varkensteelt?

nieuws 14/07/2002

Op 25 juni heeft de Nederlandse overheid aan de diensten van het FAVV medegedeeld dat er in Nederland op een bedrijf zeugen aangetroffen waren die besmet waren met een synthetisch hormoon met antioestrogene werking: MPA

lees meer »

Bloedcellen als medicijnenkoeriers

nieuws 8/06/2002

De rode bloedcellen van een patiënt kunnen gebruikt worden om medicijnen binnen het lichaam op de plaats van bestemming te bezorgen. Italiaanse onderzoekers beschrijven die techniek in het juninummer van het blad Gene Therapy.

lees meer »

Creutzfeldt-Jakob en menselijk groeihormoon

nieuws 6/06/2002

Een van de eerste ontvangers van menselijk groeihormoon (HGH) in Nederland ontwikkelde 38 jaar later de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD), waaraan hij overleed. De patiënt kreeg als kind een lage dosis HGH toegediend.

lees meer »

Minder open ruggetjes door extra foliumzuur

nieuws 9/04/2002

Het verrijken van voedingsmiddelen met foliumzuur lijkt in de VS vruchten af te werpen. Sinds dit gebeurt, is het aantal geboorten van kinderen met een open ruggetje of een anencefalie (zonder hersenen) met respectievelijk 23 en 11 procent gedaald.

lees meer »

Pijnstillers met codeïne alleen nog op voorschrift

nieuws 27/03/2002

Vanaf maart 2002 worden pijnstillers op basis van paracetamol, acetylsalicylzuur of ibuprofen, die codeïne bevatten, op medisch voorschrift geplaatst. Deze beslissing heeft te maken met het feit dat bepaalde patiënten deze preparaten chronisch misbruiken, en met de mogelijkheid van nierletsel bij chronisch gebruik van acetylsalicylzuur en paracetamol

lees meer »

Snuiven voor snellere seks

nieuws 21/01/2002

Wetenschappers hebben een alternatief gevonden voor de potentiepil Viagra. Het is een neusspray die binnen enkele minuten het gewenste effect heeft.

lees meer »

Te veel geneesmiddelen tijdens zwangerschap

nieuws 15/01/2002

Volgens een Frans onderzoek worden er te veel geneesmiddelen gebruikt tijdens de zwangerschap. Gemiddeld werden per vrouw tijdens de volledige duur van de zwangerschap 13,6 verschillende geneesmiddelen voorgeschreven (vooral geneesmiddelen op basis van ijzer, in verband met maag- en darmstoornissen, pijnstillers en geneesmiddelen tegen huidaandoeningen).

lees meer »

Terugtrekking Lipobay zorgt voor paniek over andere cholesterolpillen

nieuws 25/08/2001

Tienduizenden Belgen moeten halsoverkop overschakelen op een andere pil, nu Bayer de cholesterolremmer Lipobay van de markt heeft gehaald. Dat middel is in verband gebracht met de dood van 52 personen. Tienduizenden landgenoten die aan Lipobay verwante medicijnen slikken, vragen zich inmiddels af welke risico's zíj lopen.

lees meer »

Aspirine nuttig bij diabetes

nieuws 1/08/2001

Diabetespatiënten hebben vaak last van kleine bloedklonters in de kleine bloedvaten van onder meer de ogen. Dat kan op termijn tot blindheid leiden.

lees meer »

Antidepressieve medicatie en zelfmoord

nieuws 25/07/2001

Patiënten die een antidepressivum nemen lopen een iets hoger risico op zelfmoord tijdens de eerste weken van de behandeling. Daarom zijn de farmaceutische firma's en het Britse Medicines Control Agency dat moet toezien op de kwaliteit van de geneesmiddelen, overeengekomen dat dit risico voortaan uitdrukkelijk in de bijsluiter wordt vermeld.

lees meer »

Anti-rookpil zou helpen om te vermageren

nieuws 19/07/2001

De anti-rookpil bupropion (merknaam Zyban) die ook in ons land op de markt is, zou ook helpen om sneller te vermageren. Oorspronkelijk werd dit geneesmiddel gebruikt als anti-depressivum, maar nu is het wereldwijd het meest gebruikte geneesmiddel om te stoppen met roken.

lees meer »

Cannabis is geen wondergeneesmiddel

nieuws 18/07/2001

Volgens Franse en Finse onderzoekers is cannabis niet het wondergeneesmiddel waarvoor het soms wordt afgeschilderd. De effecten van cannabis als pijnmedicatie bij onder meer kanker en multiple sclerose, zijn vergelijkbaar met andere bestaande geneesmiddelen. Cannabis heeft echter meer ongewenste nevenwerkingen (zoals paranoia, acute psychosen, angstaanvallen…).

lees meer »

Pijnstillers kunnen chronische hoofdpijn veroorzaken

nieuws 14/07/2001

Overdreven gebruik van pijnstillers zoals aspirine tegen hoofdpijn kan bij jongeren aanleiding geven tot het ontstaan van chronische hoofdpijn. Dat blijkt uit een onderzoek aan het Meir General Hospital in Israël. Zij volgden gedurende drie jaar een groep van 26 jongeren die leden aan chronische hoofdpijn.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram