Bij patiënten met een verhoogd familierisico op darmkanker is het noodzakelijk om familieleden door te verwijzen voor onderzoek of screening. De familieleden hebben namelijk een verhoogde kans om darmkanker te krijgen.
De Vlaamse overheid organiseert vanaf 2014 een grootschalige darmkankerscreening. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 40% van de bevolking bereid is mee te werken aan zo’n screening,
Vanaf 2013 start in Nederland een bevolkingsonderzoek naar dikke darmkanker voor iedereen tussen de 55 en 75 jaar. Gehoppt wordt hiermee 2400 levens per jaar te kunnen redden.
Voor het eerst is er een bacterie ontdekt die te maken heeft met darmkanker. Of de bacterie de oorzaak of het gevolg is van darmkanker is nog niet bekend.
Darmkanker is de tweede meest voorkomende kanker bij de vrouw (na borstkanker) en de derde bij de man (na longkanker en prostaatkanker). Darmkanker treft jaarlijks ruim 4.000 Vlamingen.
Darmkanker is in Vlaanderen de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen, en de derde meest voorkomende kanker bij mannen. Jaarlijks sterven ongeveer 1.800 Vlamingen aan deze ziekte.
Om voortijdig darmkanker op te sporen, wordt iedereen aangeraden om vanaf de leeftijd van 50 jaar elk jaar een zogenaamde FOB-test (Fecal Occult Bleeding Test) te doen,
De overlevingskans van kanker verbetert met 30% als iemand met signalen van kanker bijtijds naar de huisarts gaat. Vroege ontdekking van kanker is belangrijk voor het terugdringen van de kankersterfte omdat de kans op genezing veelal groter is wanneer de ziekte in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt.
Darmkanker is de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen en de derde bij mannen. In Vlaanderen sterven dagelijks 5 mensen aan de ziekte. Nochtans raamt men de kans op genezing 90% als de kanker in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord.
Elk jaar worden in België 6.500 nieuwe kankers van de dikke darm vastgesteld. De kansen op genezing zijn groot: bijna 90 procent, bij vroegtijdige opsporing. Dat meldt de Stichting tegen Kanker.
De resultaten van medische zelftests voor het meten van bv. bloedsuiker, bloedstolling, cholesterol, eiwit in urine, alcohol, hepatitis C, HIV, Chlamydia, darmkanker enz., zijn vaak onbetrouwbaar.
Volgens een Brits onderzoek bij 265 mensen van 45 jaar en ouder die de huisarts raadplegen omwille van een rectale bloeding, blijkt 1 op de 10 een coloncarcinoom te hebben.
Waarom een dikke darm operatie? Welke soorten operaties zijn er? Hoe gebeurt de voorbereiding? Wat zijn de complicatie en hoe is het leven na een darmoperatie.
Onderzoekers van de Amerikaanse John Hopkins School of Medicine en van het Franse Nationaal Wetenschappelijk Onderzoekscentrum (CNRS) melden dat sulforaphane, een stof die van nature in hoge concentratie voorkomt in broccoli en in broccolischeuten,
Amerikaanse wetenschappers van de John Hopkins University Baltimore hebben een test ontwikkeld die volgens hen darmkanker in een zeer vroeg stadium aanwijst, zelfs tientallen jaren voor de ziekte zich zal openbaren. De test komt overigens pas over twee jaar op de markt.
Vrouwen die de pil nemen worden tot 18% minder getroffen door colonkanker dan vrouwen die de pil niet nemen, zeggen Italiaanse onderzoekers. De studie analyseerde gegevens over vrouwen tussen 55 en 60 jaar die tussen 1960 en 1980 de pil namen.
Mensen met familieleden die lijden aan inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa) en colonkanker zullen in 8 op de 10 gevallen ook colonkanker ontwikkelen. Dat blijkt uit een studie van het Zweedse Karolinska Institutet in Stockho
Eerstegraadsverwanten (ouders en kinderen) van personen die op jonge leeftijd (beneden 45 jaar) colonkanker hebben, lopen vier tot vijf keer meer risico op deze kanker dan personen zonder verwanten met deze kanker.