Ieder jaar opnieuw merkt het Rode Kruis een structurele daling van de bloedvoorraad met gemiddeld 18 procent als er een griepepidemie rondwaart. Wordt u getroffen door de griep, dan mag u pas opnieuw doneren vanaf het moment dat u twee weken symptoomvrij bent.
Wat iedereen gewoonlijk ‘griep’ noemt, is vaak niet meer dan een zware verkoudheid. Echte griep of influenza is een van de meest onderschatte ziekten...
Tussen 28 januari en 3 februari 2019 hebben 365 personen per 100.000 inwoners een huisarts geraadpleegd voor griepsymptomen (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, enz.).
Bij het begin van de winter benadrukten specialisten nog dat ze dit jaar geen grote griepepidemie verwachten. Maar nu staat de griep toch voor de deur, waarschuwt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven).
46 procent van de verpleeg- en zorgkundigen van spoedgevallendiensten in Vlaanderen laat zich niet vaccineren tegen griep. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen.
Op basis van de gegevens van het netwerk van huisartsenpeilpraktijken schat het WIV dat er in de periode van 2 oktober 2017 tot 25 maart 2018 655 000 raadplegingen voor een griepaal syndroom plaatsvonden.
"Viral" gaan, is een wonderlijk fenomeen. Maar "viral" gaan, is minder leuk als het om echte virussen gaat, zoals een griepvirus, of een nog veel kwaadaardiger virus.
Onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en Hasselt pleiten voor 'sociale hygiëne' en een langere kerstvakantie om griepepidemies in te dijken.
Nooit meer de griep? Klinkt zalig in onze oren. Spijtig genoeg is dat niet erg realistisch. Nochtans kan je heel wat doen om te voorkomen dat je zelf slachtoffer van de griep wordt én ook om andere mensen niet te besmetten moest je toch zelf de griep te pakken krijgen.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontving vorig griepseizoen meerdere meldingen over reclame voor niet geregistreerde geneesmiddelen op websites van homeopathische praktijken.
De vaccinatiegraad bij risicopersonen, mensen die met hen in contact komen en zorgverleners is te laag in België.
Belgische diabetici zijn in hetzelfde bedje ziek. Uit verschillende studies blijkt dat amper iets meer dan de helft van hen zich jaarlijks laat inenten. Bij jonge risicopatiënten zijn de cijfers zelfs ontstellend laag.
De griepvirussen die nu bij patiënten met griepachtige klachten worden aangetroffen, komen redelijk overeen met de virussen in het vaccin. Dit blijkt uit tussentijdse onderzoeksresultaten van het Europese project I-MOVE naar vaccineffectiviteit van de griepprik.
In de eerste weken van dit jaar werden in ons land ongeveer een derde meer sterfgevallen genoteerd. Grote boosdoener is de griepepidemie, die momenteel op haar hoogtepunt is. Dat bevestigt ook viroloog Marc Van Ranst.
De recentste gegevens van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) wijzen op een geringe griepactiviteit in België. Tussen 12 en 18 december 2016 hebben 57 personen per 100.000 inwoners een huisarts geraadpleegd voor een griepaal syndroom.
Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) is gestart met een sensibiliseringscampagne in verband met griep- en pneumokokkenvaccinatie. Alle apothekers in Vlaanderen krijgen van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) materiaal om de patiënten die bij hen over de vloer komen te sensibiliseren om zich te laten vaccineren tegen griep en/of een pneumokokkeninfectie.
Het griepvaccin heeft een algemene efficiëntie van 70%; de doeltreffendheid varieert volgens de leeftijd: bij oudere mensen neemt de werking af. Gevaccineerde personen kunnen dus toch nog de griep krijgen, maar meestal gaat het dan om een minder zware vorm.
Griep is een acute luchtweginfectie. Symptomen zijn koorts en rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, droge hoest, neusloop en vermoeidheid. Bij ongeveer 10% zijn er complicaties zoals een longontsteking. Bij 5% hiervan is hospitalisatie nodig.
Voor verpleegkundigen die onregelmatige diensten draaien is het extra belangrijk om de griepprik te halen. Ook andere mensen die in ploegendienst werken, zijn vatbaarder voor het griepvirus. Het immuunsysteem raakt ontregeld als iemand overdag slaapt en ‘s nachts wakker is.
Ongeveer de helft van het personeel van ziekenhuiszen en woonzorgcentra laat zich niet vaccineren tegen de seizoensgriep, alhoewel dat sterk wordt aangeraden door de Hoge Gezondheidsraad omdat zij in nauw contact staan met de risicogroepen voor griep: zwangere vrouwen, ouderen en chronisch zieken.
De meest recente gegevens van het WIV tonen voor de eerste week van maart opnieuw een toename van de griepactiviteit aan.
Het aantal consultaties bij een huisarts voor een griepaal syndroom bleef tussen 29 februari en 6 maart toenemen.
Het is mogelijk dat mannen niet alleen kleinzerig zijn als ze dood lijken te gaan aan een griepje, maar dat ze ook effectief meer last hebben van het griepvirus. Dat is althans wat een onderzoek van de Britse Johns Hopkins Universiteit lijkt aan te tonen.
Wachtzalen van dokters zitten vol zieken. ‘We zitten met een beginnende griepepidemie en het aantal zieken zal alleen nog stijgen, verwachten we’, luidt het bij het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV).
Ruim de helft van de Belgen laat zich nooit inenten tegen griep. Dat blijkt uit een enquête bij meer dan duizend landgenoten. Nochtans is een vaccin het enige middel tegen groep dat werkt.
Hoewel 1 op 10 Belgen elk jaar getroffen wordt door griep, onderschat meer dan 8 op 10 de mogelijke gevolgen ervan.?Dat blijkt uit een enquête in opdracht van het farmaceutisch bedrijf Mylan.
De Europese Pharmaceutische Studenten Vereniging (EPSA) is van mening dat apothekers in heel Europa bevoegd zouden moeten zijn om de griepprik toe te dienen. Volgens de EPSA kan de vaccinatiedekking hierdoor worden verhoogd en zo het aantal doden worden verminderd.
Kinderen krijgen bijna elk jaar de griep, maar eens de dertig voorbij, ben je minder vatbaar: volwassenen krijgen gemiddeld twee keer per tien jaar de griep. Dat blijkt uit een studie van Britse en Chinese onderzoekers in Zuid-China.