Belg onderschat de impact van griep?
nieuws
Hoewel 1 op 10 Belgen elk jaar getroffen wordt door griep, onderschat meer dan 8 op 10 de mogelijke gevolgen ervan. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van het farmaceutisch bedrijf Mylan.
De resultaten tonen aan dat bijna 10% van de bevolking jaarlijks geconfronteerd wordt met de seizoensgebonden ziekte, terwijl 59% in de laatste vijf jaar griep heeft gehad. 62% van de 25 tot 35-jarigen werd gedurende de laatste vijf jaar met het virus geconfronteerd werd, terwijl dit bij de groep van 65+ maar 53% was.
De overgrote meerderheid beseft niet dat het virus gevaarlijke gevolgen met zich kan meebrengen, zeker bij kinderen, ouderen, verzwakte personen en zwangere vrouwen.
• 72% van de ondervraagden maakt zich weinig of geen zorgen over de griep.
• 84% van de ondervraagden negeert het feit dat griep en zijn complicaties jaarlijks duizenden doden onder de kwetsbare patiënten met zich meebrengt.
• 66% van de jaarlijks met griep geïnfecteerde gelooft dat antibiotica een rol spelen in hun genezingsproces. Terwijl antibiotica enkel tegen bacteriën werken en niet tegen virussen.
• 51% van de ondervraagden heeft zich nooit laten vaccineren tegen de griep, terwijl 13% dat toch elk jaar doet. 70% daarvan zijn ouder dan 55 jaar, slechts 8% is jonger dan 35 jaar.
• Bij 46% van de mensen die minstens éénmaal gevaccineerd werden speelde het doktersadvies een beslissende rol. Bovendien toonde de bevraging aan dat vaccinaties die aangeboden werden door werkgevers geholpen hebben om meer mensen te beschermen tegen het virus.