longontsteking

pneumonie

Ontsteking van een onderdeel, segment of kwab van het longklierweefsel. De veroorzaker kan een bacterie, virus, atypische bacterie, schimmel of andere micro-organismen zijn. De ontsteking van het longweefsel gaat meestal gepaard met koorts en hoesten.

Legionella: waarop moet je letten op reis?

Legionella: waarop moet je letten op reis?
dossier 31/07/2023

Aangezien legionella goed gedijt bij hoge temperaturen, met een voorkeur tussen de 30 °C en 40 °C, is het risico op besmetting groter in warme vakantielanden, zoals Italië, Spanje, Turkije en Griekenland. Hoe kan je besmetting met legionella voorkomen op reis?

lees meer »

Legionella of veteranenziekte

Legionella of veteranenziekte
dossier 13/07/2023

Legionella is een bacterie die in verschillende (drink-)watersystemen voorkomt en die een longontsteking (legionellose) kan veroorzaken. In ernstige gevallen en zonder de juiste behandeling, kan de ziekte dodelijk zijn. Hoe kan je legionellose voorkomen?

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Legionella: hoe voorkom je een besmetting thuis?

Legionella: hoe voorkom je een besmetting thuis?
nieuws 8/08/2017

In de zomer kan de temperatuur in waterleidingen van woningen tot meer dan 25 °C oplopen. Daardoor kan, in combinatie met lange stilstand, legionellagroei optreden. Maar de kans dat je thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein.

lees meer »

Tandzorg voorkomt misschien longontsteking

Tandzorg voorkomt misschien longontsteking
nieuws 27/12/2016

Een goede tandverzorging zou longontstekingen kunnen voorkomen. Mensen die tweemaal daags hun tanden poetsen en twee keer per jaar naar de tandarts gaan, hebben minder kans op een longontsteking dan mensen die nooit naar de tandarts gaan.

lees meer »

Apothekers sensibiliseren voor vaccinatie tegen griep en pneumokokken

nieuws 22/12/2016

Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) is gestart met een sensibiliseringscampagne in verband met griep- en pneumokokkenvaccinatie. Alle apothekers in Vlaanderen krijgen van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) materiaal om de patiënten die bij hen over de vloer komen te sensibiliseren om zich te laten vaccineren tegen griep en/of een pneumokokkeninfectie.

lees meer »

Waarom vaccineren tegen griep?

nieuws 24/10/2016

Griep is een acute luchtweginfectie. Symptomen zijn koorts en rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, droge hoest, neusloop en vermoeidheid. Bij ongeveer 10% zijn er complicaties zoals een longontsteking. Bij 5% hiervan is hospitalisatie nodig.

lees meer »

Hoge Gezondheidsraad: hoe kan tuberculose uitgeroeid worden?

nieuws 9/05/2016

De Hoge Gezondheidsraad doet een dringende oproep tot een betere coördinatie van de initiatieven op het gebied van tuberculose in België. Hoewel het risico op tuberculose in België relatief laag is (8,6 per 100.000 inwoners in 2014), is het in onze grootste steden 3 keer zo hoog en minstens 10 keer hoger in de belangrijkste risicogroepen.

lees meer »

Griepepidemie op komst

Griepepidemie op komst
nieuws 21/01/2015

Volgens het Wekelijks Influenza bulletin van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid ISP-WIV staan we op de drempel van een griepepidemie. Dat besluit het WIV op basis van het aantal patiënten met griep-achtige klachten bij de huisarts.

lees meer »

Griep verhoogt 100 keer kans op longontsteking

Griep verhoogt 100 keer kans op longontsteking
nieuws 19/09/2013

Het is al lang geweten dat een griepinfectie de kans op een longontsteking door een extra infectie met pneumokokken sterk verhoogt. Dat is trouwens een van de redenen waarom oudere mensen wordt aangeraden om zich elk jaar tegen de griep te laten vaccineren.

lees meer »

Vaccineren tegen longontsteking

nieuws 30/11/2010

Tegen een aantal ziekteverwekkers die een longontsteking veroorzaken of die aan de basis kunnen liggen van een longontsteking, kan men zich laten vaccineren.

lees meer »

Longontsteking door vieze lucht

nieuws 20/02/2010

Ouderen die langdurig aan hoge concentraties luchtvervuiling hebben blootgestaan, lopen meer kans in het ziekenhuis te belanden met een longontsteking.

lees meer »

Antibiotica niet zinvol bij 'baby-griep'

nieuws 2/05/2008

Zuigelingen en jonge kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen met longontsteking door het respiratoir syncytieel virus (RS virus) hebben geen baat bij een behandeling met antibiotica.

lees meer »

Pneumokokkenvaccin voor ouderen: beperkte bescherming

nieuws 24/05/2003

Het pneumokokkenvaccin dat in België wordt aanbevolen voor mensen van 60 jaar en ouder, kan wel levensbedreigende invasieve pneumokokkeninfecties met bacteriemie en sepsis (bloedvergiftiging) voorkomen, maar beschermt niet tegen pneumonie (longontsteking),

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram