Sinds oktober 2002 bestaat er een nieuwe wet op de patiëntenrechten die klaar en duidelijk zegt welke uw rechten zijn en hoe u ze kan gebruiken. De wet op de patiëntenrechten geldt voor alle zorgverstrekkers (artsen, apothekers, kinesisten, tandartsen, verplegend personeel, enz.).
Vanaf 1 maart 2003 zullen meer mensen recht hebben op een parkeerkaart voor personen met een handicap. Met zulke parkeerkaart mag de houder parkeren op voorbehouden parkeerplaatsen voor mensen met een handicap. Een nieuw criterium zal worden ingevoerd waardoor 50.000 mensen extra een parkeerkaart zullen krijgen.
Het aantal kinderen dat ziekteverschijnselen krijgt na vaccinatie tegen kinderziekten, blijft beperkt tot enkele tientallen. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Gezondheidsraad die alle bijverschijnselen van vaccinatie tussen 1997 en 2001 analyseerde.
De Hoge Gezondheidsraad, het hoogste adviesorgaan van de regering inzake gezondheid, waarschuwt in een pas gepubliceerd advies tegen het gebruik van elektronische diefstalsystemen die werken bij 1 en 30 kHz respectievelijk. Beide systemen genereren de sterkste magnetische velden op lagere hoogte.
Sinds 1 mei 2002 kan iedereen het beheer van een globaal medisch dossier aan zijn huisarts toevertrouwen. En ook genieten van de 30 procent vermindering op het remgeld voor raadplegingen in het huisartsenkabinet. Voordien konden alleen vijftigplussers dat.
Vanaf 1 april 2002 gaat een nieuwe regeling in voor werknemers die een invaliditeits- of arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen en tegelijk deeltijds werken.
Voortaan krijgen personen met een visuele handicap die recht hebben op een nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer een aangepaste kaart met daarop de vervaldatum in braille.
Vanaf deze maand is het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) door de Riziv (Rijksdienst voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering) erkend als ziekte. Patiënten die aan CVS lijden, kunnen voortaan dus rekenen op de bijbehorende terugbetalingen en vergoedingen.
Meewerkende echtgenoten van zelfstandigen kunnen voortaan ook ná het eerste jaar arbeidsongeschiktheid een toelage voor “hulp van derden” bekomen. Dat staat in een Koninklijk Besluit dat op woensdag 30 januari 2002 in het Staatsblad verschenen is.
Vanaf 1 mei kunnen nu ook vijftigplussers door hun huisarts een globaal medisch dossier (GMD) laten aanleggen. Ze betalen daarvoor een keer per jaar 513 fr, bedrag dat volledig wordt terugbetaald door het ziekenfonds.
onderandere:
• Is de nieuwe cannabisregeling ook van toepassing op minderjarigen?
• Problematisch gebruik: wat is het en wie beslist er over?
• Maatschappelijke overlast: wat is het en wie beslist er over?
• Waarom geen grenswaarden voor cannabis?
De ‘Beleidsnota in verband met de drugproblematiek’ van de federale regering is een uitgebreide nota die de globale drugproblematiek bestrijkt. Via de media kwam vooral het hoofdstukje over de nieuwe regeling van cannabisgebruik in de belangstelling.
Sinds 1 september 1999 moet elk kind dat alleen of onder begeleiding naar het buitenland reist, een individueel paspoort hebben, tenminste voor die landen waarvoor een paspoort vereist is.