Het Nederlandse vijwerkingencentrum Lareb heeft een vernieuwde digitale kennisbank gelanceerd met informatie over geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
Melatonine is een hormoon dat wordt uitgescheiden door de epifyse. Melatonine (merknaam Circadin®) voor de kortetermijnbehandeling van slapeloosheid bij patiënten van 55 jaar en ouder.
Domperidon, een middel dat gebruikt wordt bij misselijkheid en braken, mag niet meer gebruikt worden bij zuigelingen, kinderen jonger dan 12 jaar en jongeren met een lichaamsgewicht van minder dan 35 kg omdat het weinig of geen effect heeft én kan leiden tot hartritmestoornissen.
Vrouwen die met de hormoontherapie tamoxifen voor borstkanker worden behandeld, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van het voedingssupplement kurkuma.
Patiënten met chronische migraine die veel pijnmedicatie gebruiken kunnen daar beter mee stoppen dan een behandeling met botox ondergaan. Dat besluiten hoofdpijnonderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum uit een grootschalige studie.
De consumptie van tabak gaat vaak samen met die van alcohol. Volgens onderzoek drinken frequente rokers meer alcohol dan wie weinig rookt en grote drinkers roken meer dan wie weinig drinkt.
Om het melden van bijwerkingen door patiënten te stimuleren is er nu ook een online meldingsformulier voor patiënten beschikbaar. Als patiënt kan je dit formulier online invullen en versturen, wat veel gebruiksvriendelijker is dan de bestaande meldingsmogelijkheden.
Er bestaat een direct relatie tussen prenatale blootstelling aan cannabis door moeders en gedragsproblemen van hun kinderen op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 6000 Rotterdamse kinderen tussen 7 en 10 jaar.
Cannabis met een hoog THC-gehalte (tetrahydrocannabinol) is effectief als pijnbestrijding bij fibromyalgie, blijkt uit onderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC.
Cannabistabletten hebben geen effect op pijnbeleving bij patiënten met chronische pijn na een alvleesklierontsteking of buikoperatie. Dat blijkt uit onderzoek aan het Radboudumc in Nijmegen.
Jong beginnen met drinken hangt samen met een grotere kans op een alcoholprobleem op latere leeftijd. Ook zijn er aanwijzingen dat alcoholconsumptie bij jongeren van invloed is op de ontwikkeling van de hersenen.
De federale en lokale politie starten vandaag een nieuwe editie van het ‘Weekend zonder alcohol achter het stuur’. Tot maandag 6 uur zullen in het hele land alcoholcontroles plaatsvinden, zowel op snelwegen als op secundaire wegen.
In februari gaat de derde editie van Tournée Minérale van start: Stichting tegen Kanker en VAD/De Druglijn roepen alle Belgen op om dan even stil te staan bij hun alcoholconsumptie door een maand geen alcohol te drinken.
Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan onder meer leiden tot aangeboren afwijkingen, een groeiachterstand, een miskraam, slaap- en ademhalingsstoornissen, gedrags- en leerproblemen…
Patiënten met hoge bloeddruk die met de plaspil hydrochloorthiazide worden behandeld, moeten hun huid regelmatig controleren en verdachte huidletsels melden. Bescherming tegen zonnestralen en UV-stralen is bijzonder belangrijk voor deze patiënten.
Cannabisgebruik bij jongeren heeft een negatievere impact op de ontwikkeling van hun hersenen dan alcohol. Dat blijkt uit recent onderzoek aan de University of Montreal in Canada, verschenen in het vakblad American Journal of Psychiatry.
Zetpillen op basis van eucalyptusolie (Kalip’tus-Medical) worden zonder wetenschappelijke argumenten voorgesteld voor “kortstondige verlichting van stoornissen van de luchtwegen” bij kinderen vanaf 30 maanden.
Minister van Volksgezondheid en de FOD Volksgezondheid lanceren een campagne met als titel: “Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding is het gebruik van alcohol schadelijk voor de gezondheid van uw baby ”.
Steeds meer (online) winkels duiken in België op die voedingsmiddelen of voedingssupplementen verkopen op basis van de plant Cannabis sativa. Deze producten zijn niet toegestaan in België, meldt het federaal voedselagenstchap FAVV.
Medicatie voor kinderen met ADHD heeft een positieve invloed op het gedrag maar niet of nauwelijks op de schoolprestaties. Dat blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Is bier kankerverwekkend of juist gezond? Is het een dikmaker of eerder het soort alcoholische drank dat in de meer calorievriendelijke categorie valt?
Gelijktijdig gebruik van benzodiazepinen (en aanverwante slaap- en kalmeermiddelen) en opioïden (pijnstillers of hoestmiddelen) kan leiden tot sedatie, ademhalingsdepressie, coma en de dood.
Een pilletje voor de stoelgang, om beter te slapen, of om het geheugen te stimuleren: kruidensupplementen zijn populair. Maar ze kunnen ook de werking van voorgeschreven geneesmiddelen beïnvloeden.
Een nieuw onderzoek in Denemarken raadt het gebruik van de veelgebruikte pijnstiller diclofenac (bekend onder merknamen als Voltaren en Motifen, en onder de generieke naam Diclofenac) af omwille van de grote kans op soms ernstige bijwerkingen. Het zou, meer dan andere vergelijkbare niet-steroïdale ontstekingsremmers (NAISD’s) zoals ibuprofen of naproxen, maagdarm- en hartproblemen veroorzaken.
Tijdens de zwangerschap (en de periode van borstvoeding) vermijdt u het best zoveel mogelijk pijnstillers. Maar soms hebt u toch een pijnstiller nodig. Bespreek dit wel altijd vooraf met uw (huis)arts.
Gematigde drinkers hebben een lager risico op het ontwikkelen van dementie dan personen die nooit of te veel drinken. Dat blijkt uit onderzoek in Engeland en Frankrijk gepubliceerd in het BMJ.
Te veel gedronken en een kater? Die duurt een pak langer dan je denkt. Zelfs als de alcohol al uit je lichaam is verdwenen, ondervind je nog last. Dat blijkt uit een nieuwe studie, verschenen in het wetenschappelijk vakblad Addiction.
Bij het gebruik van de nieuwe cholesterolverlagers evolocumab en aliromab treden spierklachten op. Dat meldt het Nederlandse Bijwerkingencentrum Lareb. Spierklachten worden niet als bijwerkingen in de bijsluiter van beide geneesmiddelen beschreven.
Geneesmiddelen komen onder veel verschillende toedieningsvormen voor: vloeistoffen (siroop, druppels), patches (pleisters), tabletten, capsules, poeders, zalven, crèmes… Lees steeds aandachtig de bijsluiter.