Acne wordt onderbehandeld

nieuws Volgens een studie in opdracht van een farmaceutisch bedrijf wordt acne bij jongeren onderbehandeld. In België lijdt 80% van de adolescenten aan acne. Toch weet het merendeel van onze Belgische jongeren slechts weinig af van het probleem. 75% van de Belgische jongeren brengt acne, terecht, in verband met een hormonale verandering. Daarentegen denkt 45%, ten onrechte, dat de voeding een rol speelt in het verschijnen van de puistjes. 75% van de jongeren vindt acne hinderlijk om esthetische redenen, bijna 60% om sociale of relatiegebonden redenen en 34% om psychologische redenen. Slechts 1% van de jongeren vindt acne absoluut niet storend. Voorts storten heel wat jongeren zich blindelings op de vrij verkrijgbare producten. 62% van de jongeren doet aan zelfmedicatie en verzorgt zich met vrij verkrijgbare producten. Volgens dermatoloog dr. Maselis is het echter “absoluut noodzakelijk om acne op aangepaste wijze te behandelen. Er bestaan veel soorten acne en er zijn meerdere producten of geneesmiddelen om alle vormen van acne te behandelen. Met zelfmedicatie krijgt de patiënt bovendien geen uitleg over de beoogde resultaten noch over de gebruiksaanwijzing. Om geen tijd te verliezen en het risico te lopen dat de acne verergert, moet de jongere bij een arts langsgaan.”
De behandelingen kunnen op verschillende niveaus inwerken: verstopping van kanaal van de huidtalgklier, overmatige talgsecretie, ontwikkeling van bacteriën in de follikel. De meest doeltreffende behandeling hangt af van de symptomen die elke patiënt vertoont. Benzoylperoxide, tretinoïne, salicylzuur, locale antibiotica en adapaleen zijn nuttige werkzame bestanddelen voor de behandeling van gewone acne. Als deze basismaatregelen niet volstaan, blijven zij toch onontbeerlijk ter aanvulling van orale behandelingen. Orale antibiotica worden gebruikt voor de behandeling van matige en ernstige inflammatoire acne. "Men stelt een toenemende resistentie tegen antibiotica vast. Daarom is het wenselijk ze in een gecombineerde behandeling gedurende een zo kort mogelijke periode te gebruiken. In geval van ernstige acne doen wij een beroep op antiandrogenen en op isotretinoïne. Uiteraard moet men in alle gevallen goed benadrukken dat een perfecte huidverzorging absoluut noodzakelijk is" zegt Dr. Maselis. 

Lees ook: Wat kan je doen tegen acne?


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram