Op vroege leeftijd seks hebben is niet noodzakelijk negatief

nieuws Een onderzoek van Sensoa en de Universiteit Gent onder 24 jongeren die op vroege leeftijd seks hadden, toont aan dat geslachtsgemeenschap op jonge leeftijd niet noodzakelijk een negatieve ervaring is. Jongeren die vroeg starten met seks, worden vaak als een risicogroep of probleemgroep beschouwd. Zij zouden nog niet klaar zijn om de juiste keuzes te maken, met het risico op spijt over hun eerste keer nadien.

24 jongeren die de eerste keer geslachtsgemeenschap hadden op 14 jaar of jonger werden ondervraagd. Ongeveer 20% van de Vlaamse jongeren heeft geslachtsgemeenschap gehad op hun veertiende of jonger. De gemiddelde leeftijd waarop Vlaamse jongeren voor het eerst geslachtsgemeenschap hebben ligt tussen 16 en 17 jaar. Tegen hun 18 hebben ongeveer de helft van de Vlaamse jongeren al geslachtsgemeenschap gehad.

Uit het onderzoek blijkt voor meer dan de helft van de bevraagde jongeren de eerste keer een positieve ervaring was zonder spijt nadien.

Het is niet zozeer de leeftijd waarop de eerste keer plaatsvindt, maar de mate waarin de jongere in staat is om de juiste omstandigheden hiervoor te creëren, die bepalend is voor het positieve karakter. Sommige jongeren kunnen al heel vroeg een doordacht besluit nemen om seks te hebben. Deze jongeren hebben er op voorhand goed over nagedacht, hebben voor zichzelf duidelijke redenen om voor het eerst seks te hebben en konden hun beslissing nemen zonder enige vorm van druk. Maar, ook een aantal jongeren bleek helemaal nog niet klaar voor hun eerste keer, en beschikte nog niet over deze vaardigheden. Voor deze jongeren was de eerste keer een slechtere ervaring en zij hadden er nadien ook spijt over.

Relaties als essentieel element
Jongeren die een relatie hadden met hun eerste partner, zijn meer tevreden over hun eerste keer. Zij hebben er nadien ook minder spijt over dan jongeren die hun eerste keer hebben beleefd met iemand waar ze geen relatie mee hadden (een ‘one night stand’ dus). Het hebben van een relatie kan de jongere dus beschermen tegen spijt achteraf. Maar daarbij is het belangrijk dat de relatie aan een aantal voorwaarden voldoet. In een relatie kan ook druk en manipulatie voorkomen, waarmee jongeren niet altijd goed kunnen omgaan. Een aantal van de bevraagde jongeren gaf aan dat ze nadien spijt hadden over hun eerste keer omdat ze zich onder druk gezet voelden door hun partner of omdat ze - achteraf bekeken – het een slechte relatie vonden. Het adviescomité van jongeren vindt het hebben van een erg serieuze relatie op jonge leeftijd niet altijd een goed idee. De jongere zou volgens hen daardoor het risico lopen om te vervreemden van zijn of haar leeftijdsgenoten.

De bevraagde jongeren klagen aan dat de seksuele voorlichting te laat kwam voor hen en te zeer beperkt was tot de biologische aspecten ervan. Voor jongeren is het niet alleen belangrijk om op tijd voldoende informatie te krijgen, maar deze informatie moet ook gaan over de relationele aspecten van seksualiteit, verliefdheid, seksuele besluitvorming en de vraag wanneer je klaar bent voor seks.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram