Functionele genezing hiv-infectie
nieuws
Bij negen op de tien seropositieven die elke dag hiv-remmers nemen, kunnen we het virus volledig onderdrukken. Toch blijft het virus latent in het lichaam aanwezig en duikt het weer op zodra de medicatie niet meer wordt ingenomen. Daarom richten we al onze aandacht in het onderzoek nu op de functionele genezing van hiv", zegt prof. dr. Linos Vandekerckhove, coördinator van de hiv-polikliniek in het UZ Gent en hoofd van een van de hiv-onderzoekslabo’s aan de UGent.
De medicatie die vandaag beschikbaar is, kan het hiv-virus perfect onderdrukken, maar niet genezen. Als de inname van de medicatie gestopt wordt, manifesteert het virus zich opnieuw in het bloed. Het virus blijft dus aanwezig in de afweercellen, het zogenaamd viraal reservoir.
De Gentse onderzoekers willen nu in eerste instantie het hiv-virus uitschakelen om tot een functionele genezing te komen. Dat wil zeggen dat zij zoeken naar manieren om hiv-medicatie bij seropositieven stop te zetten, zonder dat het virus terugkeert.
Recente onderzoeksontwikkelingen suggereren dat dat haalbaar moet zijn. Linos Vandekerckhove: "We willen dat mysterie verder ontrafelen door de resthoeveelheid van het virus in een patiënt zo gedetailleerd mogelijk te meten en (verder) te karakteriseren. Anderzijds introduceerden wij in een laboratoriumsetting een model waarmee we een hiv-patiënt onder therapie zo goed mogelijk proberen na te bootsen.
Daarmee kunnen we nieuwe aangrijpingspunten identificeren om het viraal reservoir verder af te bouwen en zo een effectieve genezing te bekomen."
Meer info
www.hivontrafelen.be.
Deze site bevat informatie over de recente ontwikkelingen in het hiv-onderzoek, de noodzaak van verder onderzoek en een positieve getuigenis van een serodiscordant koppel dat op natuurlijke wijze zwanger raakte.