Dierenallergie: moet het dier weg?

In dit artikel
Dierenallergie: moet het dier weg?

dossier

De meest afdoende oplossing bij een dierenallergie is elk contact met de diersoort waarvoor je gevoelig bent, te vermijden. Veel mensen hebben echter een emotionele band met hun huisdier en zien er tegenop om hun geliefde dier weg te doen. Indien de dieren voor het beroep (paard, koe) of als hobby (kat, hond, duif, kanarie) worden gehouden, kan verwijdering ook te ingrijpend zijn.

Lees ook: Ben je allergisch voor huisdieren?

Wat kan je zelf doen?

Indien wordt besloten om de dieren niet uit de leefruimte te verwijderen, kan een combinatie van de volgende maatregelen de kans op een allergische reactie verminderen.

  • Zorg voor een gladde vloerbedekking in de slaap- en woonkamer (bijvoorbeeld parket, linoleum...). Dit is gemakkelijk schoon te houden.
  • Vervang gestoffeerd meubilair door leren of kunststof meubels.
  • Neem meubels en vloeren regelmatig met een vochtige doek af.
  • Stofzuig iedere dag met een stofzuiger met een ingebouwde allergeenfilter (HEPA filter).
  • Houd de huisdieren in een kooi, ren of stal buiten het woonhuis. Laat de huisdieren niet in het woonhuis, zeker niet gedurende de rui (haren en veren bevatten de allergenen)
  • Laat dieren nooit in de slaapkamer en laat ze zeker niet op bed liggen. Zelfs wanneer een kat slechts één keer op een hoofdkussen heeft geslapen, blijven er al veel allergenen in achter. Als de allergische patiënt op datzelfde kussen slaapt, dan bevinden deze allergenen zich vlakbij de neus en de mond waardoor zij het lichaam binnendringen. Aangezien de mens ongeveer een derde van de dag op de slaapkamer doorbrengt en de duur van blootstelling aan allergenen daar dus lang is, is sanering van deze kamer en het bed erg belangrijk.

Geneesmiddelen tegen dierenallergie

Een allergie voor huisdieren kan ook worden behandeld met geneesmiddelen of een injectiekuur (hyposensibilitiekuur). De medicijnen tegen huisdierallergie zijn er in verschillende vormen zoals tabletten, neus-sprays, inhalatoren of oogdruppels. Deze middelen kunnen de allergische klachten, zoals een loopneus, onderdrukken maar genezen de allergie niet. Veel van de medicijnen tegen allergie moeten jarenlang (zolang er klachten zijn) worden gebruikt.

Indien kat, hond of paard niet kunnen worden verwijderd of vermeden (bijvoorbeeld beroepsmatig), kan met een hyposensibilisatiekuur de oorzaak van de allergie worden aangepakt. 

Hyposensibilisatie is een injectiekuur waarbij de patiënt een kleine, oplopende concentratie huisdierallergenen krijgt toegediend. Het lichaam zal vervolgens beschermende antistoffen aanmaken en meer allergeen verdragen. Als gevolg hiervan zal het afweersysteem van het lichaam op den duur minder heftig of zelfs helemaal niet meer reageren op huisdieren. Om een blijvend effect te verkrijgen, is het belangrijk om de behandeling gedurende tenminste drie jaar verder te zetten, hoewel hiervan in individuele gevallen kan worden afgeweken. Als na deze periode wordt gestopt met de hyposensibilisatiekuur, dan is de patiënt in de meeste gevallen vrij van zijn allergieklachten of zijn verschijnselen aanzienlijk verminderd.

Bronnen:
www.astma-en-allergiekoepel.be
https://www.uzleuven.be


Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram