Ben je allergisch voor huisdieren?
dossier
Een allergie voor (huis)dieren komt veel voor. Het kan erg vervelend zijn, zeker bij kinderen. Bij allergie voor honden en katten reageert het lichaam op stoffen die aan huidschilfers, haren of veren van deze dieren kleven. Er zitten ook allergenen in het speeksel en de urine van de huisdieren.
Lees ook: Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!
Symptomen
De arts stelt een allergie voor katten of honden vast aan de hand van de klachten, in combinatie met een huidtest en een bloedonderzoek. De klachten van een dierenallergie zijn vergelijkbaar met die van hooikoorts of huisstofmijt. Als je een of meerdere van deze klachten ondervindt na contact met een dier, dan kan het gaan om een allergie.
- loopneus of verstopte neus
- niesbuien
- jeukende en tranende ogen
- roodheid en zwelling van de huid
- hoesten en benauwdheid met piepende ademhaling
- moeheid
- hoofdpijn
- lusteloosheid
De klachten treden meestal op binnen een half uur na contact met de allergenen, maar soms kan het 6-24 uur duren voordat het lichaam allergisch reageert. De klachten kunnen niet alleen optreden na contact met een dier, maar ook wanneer je op bezoek gaat bij mensen die een huisdier hebben (ook als het dier niet aanwezig is), en zelfs na contact met de eigenaar van een huisdier (omdat er haartjes en huidschilfertjes op de kleren kunnen zitten). Kinderen kunnen bijvoorbeeld ook allergisch reageren op dieren in de schoolklas.
Probleem is dat de gevoeligheid voor de allergenen in de loop der jaren verergert. Bovendien kunnen de neus- en oogklachten als gevolg van katten- en hondenallergie zich uitbreiden tot de longen waardoor (allergisch) astma kan ontstaan.
Lees ook: Slaapkwaliteit: is een huisdier mee in bed nemen een goed idee?
Huisdierenallergie
Naar schatting 1 op 10 mensen heeft last van een dierenallergie. Allergie voor katten komt het meest voor, gevolgd door honden. Sommige mensen zijn ook allergisch voor paard, koe, cavia en/of konijn. Een allergische reactie op vogels wordt het meest gezien bij de duif, de kanarie, de papegaai en de parkiet.
Net als bij hooikoorts en huisstofmijtallergie gaat het om een inhalatieallergie. Dit betekent dat er een allergische reactie ontstaat als gevolg van inademing van bepaalde stoffen. In tegenstelling tot hooikoorts is huisdierenalergie niet seizoensgebonden maar komt het hele jaar voor.
Lees ook: Hoe herken je een allergie?
Wat kan je doen?
- De beste methode om de klachten te laten verdwijnen is het verwijderen van de dieren uit de woonomgeving. De klachten zullen niet onmiddellijk verdwijnen. Jaren na de verwijdering van het dier uit het huis kunnen nog steeds allergenen in de kamers worden gevonden.
- Als het dier om emotionele redenen of beroepshalve niet kan verwijderd worden, dan is het beter om de dieren buitenshuis in een kooi of stal te houden. Laat de huisdieren zeker niet in huis tijdens de rui en laat ze nooit in de slaapkamer komen. Eén keer per week het huisdier wassen en dagelijks borstelen in openlucht kan helpen.
- Zorg voor een gladde vloerbekleding zoals parket, laminaat of vinyl. Dit is gemakkelijk schoon te houden.
- Vervang gestoffeerd meubilair door leren of skai meubels.
- Neem meubels en vloeren regelmatig met een vochtige doek af.
- Ventileer dagelijks alle ruimten.
Lees ook: Dierenallergie: moet het dier weg?
Bron:
www.astma-en-allergiekoepel.be