43 procent van de Belgen heeft overgewicht
nieuws
43% van de Belgen brengt met overtollige kilo's zijn/haar gezondheid in gevaar. 23% heeft last van overgewicht (BMI 25 - 29), 20% heeft obesitas (BMI =/+ 30).
Er is zo goed als geen verschil tussen mannen en vrouwen, noord en zuid: man (44%), vrouw (43%), Franstalig (45%) en Nederlandstalig (42%).
Opmerkelijk is dat het percentage overgewicht stijgt met de leeftijd: 31% is tussen 15 en 34 jaar, 46% tussen 35 en 54 jaar, 53% is 55 jaar of ouder. In de steden is 1 Belg op 2 te dik.
73% is tevreden met zijn/haar eetgewoonten. 24% geeft aan dat het verkeerd zit. Naast genetische aanleg en stoornissen in de stofwisseling, zijn slechte eetgewoonten en een te lage energieverbranding de belangrijkste oorzaken van zwaarlijvigheid.
Hoe jonger de Belg, hoe minder tevreden over hun eigen eetgewoonten: 32% is tussen 14 en 35 jaar, 26% is tussen 35 en 54 jaar, 17% is 55 jaar of ouder. Dat staat in schril contrast met de BMI. Zij die het meest tevreden zijn over hun eetgewoonten, hebben de hoogste BMI. Van alle Belgen die aangeven dat ze te veel eten heeft 22% een normale BMI.
Bij het uitzoeken van een dieet kijkt 1 Belg op 2 niet of dat in lijn ligt met zijn/haar eetgewoonten. Dit brengt veel mislukkingen met zich mee: de persoon valt niet af of komt snel weer aan na het beëindigen van het dieet. Het uitsluitend aanpakken van eetgewoonten is het dieet dat 52% van de Belgen volgt. 15% is al 5 keer of meer op dieet geweest.
1 Belg op 3 wil de komende maanden gewicht verliezen. Hun ambitie is groot: ze willen gemiddeld 10 kg kwijt. Hierbij wordt vooral naar de weegschaal gekeken (62%) en niet zozeer naar de BMI (6%). Belgen kijken dus niet naar het gewicht dat gezond voor ze is, maar laten zich vooral drijven door esthetische overwegingen.
Dankzij een gewichtsverlies van 10 % van het startgewicht kan de gezondheidstoestand op de volgende manieren worden verbeterd:
• Verlaging van maximale en minimale bloeddruk
• Verlaging van het cholesterolgehalte
• Verhoging van HDL-cholesterol (goede cholesterol)
• Verlaging van triglycerides
• Verbetering van het suiker evenwicht en van de insulineweerstand in het geval van suikerziekte
Een gewichtsverlies van 10 % vermindert het sterftecijfer met 20 %, het sterftecijfer in verband met suikerziekte met 30 %, dat in verband met kanker met 40 %.
Lees ook: BMI-index - Ben ik te dik of te dun?