Sportvasten: is dat iets voor u?

nieuws Sportvasten is de voorbije jaren in Nederland vrij populair geworden en het sijpelt stilaan ook bij ons door. Wat is het en is het iets voor u?

Sportvasten is een combinatie van intensief sporten en vasten. Ook moeten er verschillende supplementen gebruikt worden tijdens het sportvasten. Je wordt hierin begeleid door een sportvastencoach.

Hoe werkt Sportvasten?

Prepare for the Switch
Om aan sportvasten te beginnen moet uw lichamelijke conditie goed genoeg zijn. Is uw conditie nog niet helemaal in orde, dan begint u met de 'Prepare for the Switch' (voorbereiding op de verandering) fase. Hierin krijgt u voedingsadviezen, trainingsschema's en supplementen voorgeschreven.

Make the Switch
Is uw lichamelijke conditie goed genoeg, dan begint u aan de 'Make the Switch' (maak de verandering) fase. De 'Make the Switch' fase is een combinatie van sapvasten en intensief sporten.
Gedurende drie dagen eet u steeds minder, om u voor te bereiden op het vasten. Tijdens de vastendagen drinkt u maximaal 3 glazen vruchtensap, aangevuld met water, koffie en thee. Na het vasten bouwt u uw voeding weer langzaam op.
Het vasten is bedoeld om uw cellen over te laten gaan van een suikerverbranding op een vetverbranding.
Tijdens de 'Make the Switch' fase neemt u supplementen die helpen bij het maken van de switch tussen suiker- en vetverbranding en het hongergevoel verminderen.
Ook moet u intensief trainen, elke dag 20-30 minuten.

Keep the Switch
Na de 'Make the Switch' fase komt de 'Keep the Switch' fase (behoud de verandering). U probeert zo lang mogelijk de verandering in stofwisseling vast te houden en krijgt weer trainingsschema's en voedingsadviezen om u daarbij te helpen. Ook voor deze fase zijn supplementen nodig en moet u volop blijven trainen.

Supplementen
Per fase moet u bepaalde voedingssupplementen innemen.
• Iedere fase: aminozuren (bouwstoffen voor eiwitten), vitaminen en mineralen.
• 'Prepare for the Switch' fase: extra B-vitaminen en anti-oxidanten, wanneer uw voeding te weinig eiwit, groente en fruit bevat.
• 'Make the Switch' fase: extra omega-3-vetzuren.

Sportvastencoach
Een sportvastenkuur volgt u altijd onder de begeleiding van een persoonlijke coach. Hij (of zij) bepaalt uw trainingsschema en welke supplementen u moet innemen.
De coach heeft een achtergrond in sport, voeding én coaching. Daarbij heeft hij de opleiding tot sportvastencoach gevolgd, verzorgd door sportvasten zelf.
Via de website Sportvasten.be vindt u een sportvastencoach bij u in de buurt. Ook in België zijn er intussen een tiental erkende coachen.

Voor wie is het geschikt?

Sportvasten is bedoeld voor iedereen die lichamelijk en geestelijk gezond is, in goede conditie is en (meer) wil sporten.
Als u niet sport en geen goede basisconditie hebt, zult u dit eerst op moeten bouwen bij een sportvastenbegeleider. U mag niet ziek zijn of bepaalde medicijnen gebruiken. Ook moet u bereid zijn te blijven sporten na de kuur en bepaalde, eenvoudige voedingsrichtlijnen te volgen.

Op de website van Sportvasten kunt u een korte geschiktheidstest invullen om na te gaan of u fysiek geschikt en voldoende gemotiveerd bent om de kuur te volgen.

Voor en nadelen

De Nederlandse Consumentenbond zette onlangs de voor- en nadelen van sportvasten op een rijtje. Ook het Nederlands Olympisch Comité NOC*NSF publiceerde een standpunt over sportvasten. Voor topsporters raadt het NOC*NSH Sportvasten alleszins af.

Positieve punten
• Van tevoren bepaalt u met uw coach of u de kuur kunt volgen en of uw lichaam het aankan.
• U hebt altijd een coach die u begeleidt en bij wie u terecht kunt met vragen.
• Door de combinatie van vasten en sporten is de kans groot dat u gewicht verliest.
• Sportvasten stimuleert intensief sporten. Dit kan helpen bij het verbranden van vetten.

Negatieve punten
• Het vergt heel wat doorzettingsvermogen om de kuur te volgen. Het sporten is moeilijk vol te houden tijdens het vasten.
• Het snelle gewichtsverlies is voornamelijk te wijten aan het verlies van lichaamsvocht, darminhoud en spierglycogeen.
Door het verlies van glycogeen gaat ook de daaraan gekoppelde hoeveelheid vocht verloren. Zo valt u 2 kilo af bij afbraak van 500 gram glycogeen. Bij goed getrainde personen is de glycogeenvoorraad hoger waardoor een nog groter verlies in gewicht mogelijk is.
Als gevolg van een absoluut energietekort zullen de meeste mensen ook vetweefsel (en spierweefsel) verliezen. Zonder lichamelijke activiteit gaat dit maar langzaam (u verbrandt 5-6 gram vet per uur, 90-150 gram per dag).
De snelle gewichtsreductie heeft dus niets te maken met vetverbranding maar wel met dehydratie. Dat betekent ook dat zodra u weer voldoende koolhydraten eet en drinkt, dit gewicht onmiddellijk terug is.
• Tijdens de vastenperiode vindt er ook afbraak van spierweefsel plaats tijdens de vastenperiode. Alhoewel er ondersteuning met supplementen wordt geboden, kunnen deze supplementen niet voorkomen dat er gedurende 10 dagen te weinig koolhydraten en eiwit worden opgenomen.
• Vasten vermindert acuut de prestaties. Dit is ook de reden waarom tijdens een periode van sportvasten wordt aangeraden om minder te trainen (het zou onmogelijk zijn om de normale trainingsintensiteit en het trainingsvolume te handhaven).
• Of sportvasten op langere termijn tot positieve aanpassingen in het vetmetabolisme leidt, met op nog langere termijn positieve effecten op de prestatie, is tot nu toe niet wetenschappelijk aangetoond.
• Mogelijk heeft de methode een weerstand verlagend effect (waardoor u vatbaarder bent voor ziektes).
• De kans op blessures tijdens het sporten is groter wanneer u zich moe en slap voelt. Ook het herstel na een training gaat langzamer wanneer u niet voldoende eet.
• Aan sportvasten zijn relatief hoge kosten verbonden, zoals de aanschaf van supplementen en de begeleiding door een coach. Volgens de website van Sportvasten moet u rekenen op gemiddeld 275 en 325 euro (met gemiddeld 3 uur begeleiding en het supplementpakket) voor een kuur van tien dagen. Moet u een extra fase volgen om je voor te bereiden op het sportvasten (Prepare for the Switch) dan kunnen de kosten verder oplopen.
• Of het effect van sportvasten echt zo lang blijvend is als wordt aangegeven is nog maar de vraag. Wanneer u stopt met trainen zullen de effecten van de training snel afnemen.

Meer info:
www.sportvasten.be
https://www.consumentenbond.nl/dieet/sportvasten/Afslankkuur/?pageSize=20
www.nocnsf.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram