Gerelateerde artikels
Gastblogger: Peter De Vilder: acupunctuur
boeken-interviews
Wat kan acupunctuur voor je gezondheid betekenen?
Als er ons één ding dierbaar is, is het onze gezondheid. Dit wensen we niet alleen aan iedereen met Nieuwjaar, maar we beseffen het pas ten goede als het eens iets minder gaat.
Dagdagelijks zijn we bezig om gezond te worden of te blijven. We letten op onze voeding, doen voldoende aan beweging, proberen een balans te vinden tussen werken en ontspanning en we plannen regelmatig een bezoek in bij de huisarts.
Maar er zijn nog, misschien wat minder bekende, mogelijkheden om gezond te worden of te blijven.
Eén ervan is acupunctuur. Acupunctuur is een zeer oude (men spreekt van 4000 jaar ) Oosterse vorm van therapie die perfect toe te passen is op moderne Westerse ziektebeelden. Men maakt gebruik van flinterdunne naaldjes om de energiestroom in de meridianen soepel te laten stromen. Deze energie heeft invloed op de organen, bloedvaten, spieren en zenuwstelsel.
Acupunctuur heeft zowel een curatief (genezen) als preventief (gezond blijven) effect.
Het mooie aan het verhaal is dat acupunctuur perfect te combineren is met Westerse klassieke geneeskunde. Wanneer men kijkt naar het werkingsmechanisme van acupunctuur dan zien we dat er in het lichaam neurotransmitters vrijkomen die dezelfde werking hebben als de stoffen die in bv. pijnstillende medicatie of anti-inflammatoire medicatie of antidepressiva zitten.
Op die manier vullen beide therapievormen elkaar aan. Ik spreek dan ook liever over complementaire geneeswijzen dan over alternatieve geneeswijzen.
Wanner je op zoek bent naar een acupuncturist moet je zorgen dat je terecht komt bij een gekwalificeerde acupuncturist. Dat wil zeggen dat deze acupuncturist voldoet aan de normen opgelegd door een erkende beroepsvereniging. Zo’n erkende beroepsvereniging is bv. Belgian Acupunctors Federation (BAF). Op de website van BAF kan je info vinden over de klachten die met acupunctuur kunnen behandeld worden (http://www.acupunctuur-baf.be/nl/acupunctuur/welke-klachten) of kan je, afhankelijk van de regio waar je woont, een acupuncturist vinden.
Peter De Vilder
Sinds meer dan 20 jaar beoefen ik acupunctuur, als onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijzen in mijn praktijk in Varsenare (www.acupunctuurbrugge.be).
Daarnaast ben ik ook voorzitter en docent aan het Opleidingsinstituut voor Traditionele Chinese Geneeswijzen OTCG. (www.otcg.be) en ben ik secretaris van de Belgian Acupunctors Federation BAF (www.acupunctuur-baf.be), de beroepsvereniging die zich bezighoudt met de belangenverdediging van de Belgische acupuncturist.
Op Europees vlak zetel ik voor BAF in the European Traditional Chinese Medicine association ETCMA (www.etcma.org)