Anticonceptie bij jongeren stijgt maar pilgebruik daalt
nieuws
Het anticonceptiegebruik bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd (15-49 jaar) is de voorbije tien jaar toegenomen met 6%. Bij jongeren (15-21 jaar) is het anticonceptiegebruik verdubbeld. Het pilgebruik daalt ten voordele van langdurige anticonceptie.
Dat zijn de belangrijkste evoluties in het anticonceptiegebruik van Belgische jongeren en volwassenen, op basis van de verkoopcijfers van Belgische apotheken, verwerkt door de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).
Anticonceptiegebruik stijgt
• Het anticonceptiegebruik bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd (15-49 jaar) is toegenomen met 6% (van 48% naar 54%).
• Het anticonceptiegebruik bij jongeren tussen 15 en 21 jaar is verdubbeld: In 2015 gebruikt 58% van alle jongeren een betrouwbaar anticonceptivum hebben gebruikt.
Dit heeft waarschijnlijk ten dele te maken met de terugbetaling van anticonceptie door jongeren. Deze maatregel houdt in dat elke jongere (jonger dan 21 jaar) per maand 3 euro korting krijgt bij de aankoop van anticonceptie. Deze korting komt bovenop de gedeeltelijke terugbetaling door de ziekteverzekering op sommige anticonceptiemiddelen. Dus bijvoorbeeld bij aankoop van een pil van 3 maanden, krijgt de jongere 9 euro korting door de ziekteverzekering. Daardoor worden sommige middelen gratis.
Het effect van een dergelijke maatregel op het anticonceptiegebruik blijkt ook duidelijk uit de verkoopcijfers van het hormonaal spiraaltje: sinds 2013 is de spiraal gratis geworden voor jongeren, sinds dan wordt het spiraaltje bijna 40% vaker gebruikt.
Afname pilgebruik, alternatieven in opmars
In 2004 gebruikte 85% van de vrouwen die anticonceptie gebruikten de pil. In 2015 is dat 77%. De pil is dus nog altijd nummer één. Maar andere middelen kennen duidelijk een opmars.
• Drie vierde van de vrouwen die niet de pil gebruiken, gebruiken de spiraal. Dan volgen de vaginale ring, het hormonaal implantaat, de prikpil en de anticonceptiepleister.
• Ook bij jongeren (-21 jaar) is de pil het meest gebruikte middel: 91% van de jongeren die anticonceptie gebruiken, gebruikt de pil, 9% een ander middel. Als alternatief voor de pil gebruiken jongeren in eerste instantie het hormonaal implantaat (25%), daarna volgen de pleister, de vaginale ring en het spiraaltje.
• Ook in de keuze van de pil zijn er verschuivingen. Zo neemt het gebruik van de 1e generatie anticonceptiepillen af. Vanaf 2013 daalt ook het gebruik van de pillen van de 3e en 4e generatie. Het pilgebruik van de 2e generatie en van de minipil neemt sinds 2012 duidelijk toe.
• Deze toename situeert zich vooral bij de jongeren: 25% van de gebruikers van de 2e generatie pillen zijn jongeren. De daling van de 3e en 4e generatie pillen heeft ongetwijfeld te maken met berichten dat de 2e generatie pillen te verkiezen zijn boven die van de 3e en 4e generatie vanwege een licht verhoogd risico op trombose.