Gerelateerde artikels
Waarom anticonceptiemiddelen soms falen
nieuws
Vrouwen die zwanger raken terwijl ze anticonceptiemiddelen gebruiken, dragen mogelijk een gen dat de werkzame stoffen in het middel afbreekt. Mogelijk is 1 op 20 vrouwen drager van een gen dat de werking van hormonale contraceptie vermindert. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek gepubliceerd in het vakblad Obstetrics & Gynecology.
Anticonceptiemiddelen, zoals de pil en het spiraaltje, zijn nooit honderd procent betrouwbaar. Waarom niet is onduidelijk. Artsen schrijven het vaak toe aan een verkeerd gebruik van het anticonceptiemiddel.
Het Amerikaanse onderzoeksteam onderzocht 350 vrouwen met een anticonceptiestaafje dat progesteron uitscheidt, waardoor er geen eisprong plaatsvindt. De onderzoekers controleerden of de concentratie van het hormoon in het bloed hoog genoeg was om zwangerschap te voorkomen. Het bloed werd ook gebruikt voor DNA-onderzoek.
Bij vijf procent van de vrouwen was een specifiek gen actief, het CYP3A7*1C-gen. Dat gen maakt in foetussen een bepaald enzym aan. Normaal gezien wordt het gen uitgeschakeld voor de geboorte waardoor het gen geen enzymen meer aanmaakt. Het enzym breekt de werkzame stoffen van anticonceptiemiddelen zoals progesteron af. Daardoor daalt de concentratie van het hormoon in het bloed. Als de concentratie te laag zakt, dan werkt het hormoonstaafje minder goed. Vrouwen met een actief gen zouden daardoor toch zwanger kunnen raken terwijl ze anticonceptiemiddelen gebruiken. Vooral anticonceptiemiddelen met een lage dosis werkzame stoffen vergroten de kans. Of dit gen ook een impact heeft op andere voorbehoedsmiddelen dan het hormoonstaafje, zoals de pil, werd evenwel niet onderzocht.
Bron