Hoe werken antidepressiva?
In dit artikel
Hoe werken antidepressiva?
dossier
Antidepressiva zijn medicijnen die helpen bij de behandeling van depressive, maar zorgverleners schrijven ze ook voor om andere aandoeningen te behandelen. Hoe werken ze precies?
Lees ook: Zijn antidepressiva dikmakers?
Lees ook: Omgaan met een depressie: wat kan je zelf doen?
Soorten antidepressiva
© Getty Images
Er zijn verschillende soorten (klassen) antidepressiva, waaronder:
- Selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI's). Deze soort antidepressiva worden het vaakst voorgeschreven.
- Serotonine/norepinefrine heropnameremmers (SNRI's).
- Tricyclische antidepressiva (TCA's). TCA's zijn een oudere klasse antidepressiva die vaak worden gereserveerd voor therapieresistente depressies en angsten vanwege de verhoogde kans op bijwerkingen.
- Atypische antidepressiva.
- Serotonine modulatoren.
- Monoamine oxidase remmers (MAO-remmers). Dit zijn de oudste antidepressiva. Hoewel ze zeer effectief zijn, worden ze vaak gereserveerd voor therapieresistente depressie en angst. Dit komt omdat het nemen van een MAIO dieetaanpassingen vereist om hypertensieve reacties te voorkomen die veroorzaakt worden door interacties met het aminozuur tyramine, dat in hoge concentraties aanwezig is in sommige voedingsmiddelen.
- N-methyl-D-aspartaat (NMDA) antagonisten.
Lees ook: 11 bijwerkingen van antidepressiva
Werking antidepressiva
In het algemeen veranderen antidepressiva de manier waarop je hersenen bepaalde chemische stoffen (neurotransmitters) gebruiken om je stemming en gedrag beter te reguleren. Meer specifiek beïnvloeden ze de neurotransmissie van serotonine, noradrenaline en eventueel dopamine. De verschillende soorten antidepressiva werken allemaal op een andere manier.
Onderzoeken tonen ook aan dat antidepressiva neuroplasticiteit induceren, een proces waarbij je hersenen hun structuur kunnen veranderen door het versterken of verzwakken van verbindingen tussen hersencellen (neuronen).
Lees ook: '60 tot 70 procent van patiënten met chronische klachten heeft baat bij neuromodulatie’
Hoe neem je antidepressiva in?
Antidepressiva worden meestal geleverd in de vorm van een pil (tablet). Je slikt de pillen door met een vloeistof, zoals water. Wanneer je voor het eerst een antidepressivum inneemt, zal je zorgverlener waarschijnlijk de laagst mogelijke dosis van het medicijn voorschrijven die hij nodig acht om je symptomen te verbeteren. Na verloop van tijd zullen wordt de dosis aangepast indien nodig.
Het kan meerdere weken duren voordat je een verbetering van je symptomen ervaart.
De behandeling duurt meestal minstens zes maanden nadat je je beter begint te voelen. Als je een terugkerende, chronische of ernstige depressie hebt, kan je arts je aanraden om het antidepressivum voor de nabije toekomst te blijven gebruiken.
Antidepressiva zijn de meest effectieve medicijnen om depressiesymptomen te behandelen. Maar net als bij veel andere medicijnen helpen antidepressiva sommige mensen meer dan andere. Studies tonen aan dat het voordeel van het antidepressivum over het algemeen afhangt van de ernst van de depressie - hoe ernstiger de depressie, hoe groter het effect. Antidepressiva zijn meestal effectief bij matige, ernstige en chronische depressies. Ze helpen meestal niet bij milde depressies.
Lees ook: Hoe stoppen of afbouwen met antidepressiva?
Lees ook: Is plots stoppen met antidepressiva gevaarlijk?
Hoewel antidepressiva de symptomen van depressie kunnen behandelen, pakken ze niet altijd de oorzaken aan. Daarom raden zorgverleners vaak psychotherapie (gesprekstherapie) aan als aanvulling op depressiemedicatie.
|
Bronnen:
https://www.webmd.com
https://my.clevelandclinic.org
Laatst bijgewerkt: april 2024
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.