Is plots stoppen met antidepressiva gevaarlijk?
In dit artikel
Is plots stoppen met antidepressiva gevaarlijk?
dossier
Voel je je goed en denk je dat je klaar bent om te stoppen met antidessiva? Het kan misschien lijken alsof je de medicijnen niet meer nodig hebt, maar in de meeste gevallen zijn de antidepressiva net de reden waarom je je beter voelt. Het is dan ook belangrijk dat je je houdt aan de behandeling die je arts voorschrijft. Wil je toch stoppen met antidepressiva? Dan vraag je best je arts om een afbouwschema dat je lichaam helpt om zich langzaam aan te passen aan een leven zonder medicijnen.
Lees ook: Antidepressiva veroorzaken de eerste dagen ernstige angstklachten
Waarom beter niet plots stoppen met antidepressiva?
Antidepressiva helpen de chemische stoffen in de hersenen, neurotransmitters genaamd, in balans te brengen. Deze chemische stoffen in de hersenen beïnvloeden je stemming en emoties. Een verstoord evenwicht kan leiden tot ernstige depressie of angststoornissen. Antidepressiva corrigeren deze onbalans, maar het kan vier weken of langer duren voordat het maximale effect wordt bereikt.
Als je het gevoel hebt dat je met je medicijn wilt stoppen vanwege vervelende bijwerkingen, onthoud dan dat het even zoeken kan zijn tot de juiste dosis is gevonden. Stop in elk geval niet met het innemen van het medicijn totdat je met je arts hebt gesproken, want dat kan niet alleen leiden tot een terugval van je depressie, er kunnen ook ontwenningsverschijnselen opduiken.
Lees ook: Zijn antidepressiva dikmakers?
Lees ook: Depressie: waarom zo'n lange lijdensweg?
Bijwerkingen plots stoppen antidepressiva
Volgens een studie zou ongeveer de helft van de patiënten die behandeld worden met antidepressiva vervelende bijwerkingen of onttrekkingsverschijnselen ervaren bij het plots stoppen of onderbreken van een behandeling. In bijna één op twee gevallen zijn de onttrekkingsverschijnselen ernstig. Vaak houden ze meerdere maanden aan en bij een aantal patiënten zelfs meer dan een jaar. Symptomen zijn bijvoorbeeld:
- Je wordt ziek. Veel mensen die afkicken van antidepressiva hebben het gevoel dat ze griep of een buikgriepje hebben. Ze kunnen ook last hebben van verontrustende gedachten of beelden.
- Stoppen met medicatie kan je behandelplan vertragen of je symptomen verergeren.
- Niet goed behandeld worden kan je risico op zelfmoordgedachten vergroten. Het verhoogt ook het risico dat je naar die gedachten handelt.
- Stoppen met een antidepressivum kan andere symptomen die samenhangen met je depressie verergeren, zoals hoofdpijn, pijn of slapeloosheid. Daarnaast kan een onbehandelde depressie het moeilijker voor je maken om andere gezondheidsproblemen onder controle te houden.
Andere symptomen van het stoppen met antidepressiva zijn onder andere
- angst
- vermoeidheid
- nachtmerries
- slaapproblemen
- depressie en stemmingswisselingen
- misselijkheid
- braken
- diarree
- buikkrampen
- griepachtige symptomen
- hoofdpijn
- zweten
Lees ook: 11 bijwerkingen van antidepressiva
Zwangerschap en antidepressiva
Heb je net ontdekt dat je zwanger bent? Stop niet met het innemen van je antidepressiva. Volgens het American College of Obstetrics and Gynecology is het mogelijk dat zwangere vrouwen met onbehandelde of slecht behandelde psychiatrische gezondheidsproblemen, waaronder depressie, minder goed voor zichzelf zorgen tijdens de zwangerschap. Laat de arts die je depressie behandelt weten dat je zwanger bent en breng ook je gynaecoloog weten dat je depressief bent en medicijnen gebruikt. Samen kunnen jullie beslissen hoe je de depressie tijdens de zwangerschap het beste kunt behandelen. |
Hoe stoppen of afbouwen met antidepressiva?
Er wordt aanbevolen om antidepressiva over minstens 2 tot 4 weken af te bouwen. Men bouwt beter trager af bij het bestaan van risicofactoren (een hogere dosis, klachten bij het overslaan van een inname of eerdere, mislukte, stoppogingen) of als er tijdens het afbouwen onttrekkingsverschijnselen ontstaan.
Een goede opvolging en voldoende flexibiliteit is cruciaal bij het toepassen van afbouwschema’s. Psychologische begeleiding kan de kans op slagen verhogen.
Lees ook: Hoe stoppen of afbouwen met antidepressiva?
Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.bcfi.be
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist