- dossierBigorexia: wanneer sporten ongezond wordt
- dossierGolfelleboog: pijn aan binnenkant elleboog door overbelasting
- dossierInspanningsastma: welke sporten kiezen?
- dossierTibiaal Stress Syndroom (T.S.S): scheenbeenvliesontsteking of shin splints
- dossierWelke (huishoudelijke) activiteiten tellen als matige lichaamsbeweging?
Welke sport kiezen als u astma hebt?
nieuws
Sporten is altijd goed voor de gezondheid, ook voor kinderen en volwassenen met astma. Het verbetert de algemene lichaamsconditie, en ook de prestaties van hart en ademhaling. Kinderen met astma die regelmatig aan sport doen hebben minder last van astma-aanvallen, hebben minder medicatie nodig en zijn minder afwezig op school. Astmapatiënten met een goede lichamelijke conditie beschikken over een grotere reserve bij zwaardere inspanningen en hebben minder snel last van ademnood bij een eventuele astma-aanval.
Voor astmapatiënten is het wel van belang om de juiste sport te kiezen én om hun astma goed te behandelen.
Onderhoudsbehandeling + noodmedicatie
De behandeling van astma berust in de eerste plaats op een onderhoudsbehandeling met langwerkende luchtwegverwijderende middelen en ontstekingsremmende medicatie. Behalve deze onderhoudsbehandeling, die in veel gevallen volstaat om de aandoening goed onder controle te houden, hebben astma-patiënten soms behoefte aan noodmedicatie, die zorgt voor symptoomverlichting. Ze bestaat uit snelwerkende luchtwegverwijdende middelen. Astmapatiënten die tijdens inspanning of sport toch last zouden hebben van hun astma, kunnen vijf tot tien minuten voorafgaand aan de inspanning een extra pufje nemen met zo’n snelwerkend luchtwegverwijderend middel.
Welke sport?
Astmapatiënten met een goed gecontroleerde aandoening kunnen in principe de meeste sporten beoefenen, zelfs op topniveau.
Sommige sporten zijn echter meer aangewezen dan andere.
• Zwemmen: De hoge luchtvochtigheid in een zwembad samen met de hoge temperatuur maken de omgeving ideaal voor de meeste astma-patiënten.
• Wandelen en Nordic Walking (wandelen met speciale stokken die poles worden genoemd). Bij Nordic Walking gebruikt u meer spieren dan bij wandelen. Dat komt omdat u de spieren van uw bovenlichaam meebeweegt. Door het lopen met stokken zet u bovendien uw borstkas open en gaat u rechtop lopen.
• Fietsen.
• Alle sporten waarbij de inspanning niet continu is, waarbij dus regelmatig even gerust kan worden en waarbij kortdurende intervalinspanningen worden geleverd, zoals bij volleybal, korfbal, tennis, badminton, golf...
Af te raden sporten
Sommige sporten zijn minder geschikt voor astmapatiënten omdat ze gevaarlijk kunnen zijn of omdat ze een astma-aanval kunnen uitlokken.
• Sporten boven 2000 meter: Boven 2000 meter wordt de lucht al dusdanig ijl dat er benauwdheid kan optreden. Parachutespringen, hanggliden en bergbeklimmen kan veel energie kosten en kan tot benauwdheid leiden.
• Skiën/snowboarden is tot behoorlijke hoogte nog wel goed te doen, zo lang de inspanning niet te extreem is.
• Sporten onder water: Scuba-duiken (sportduiken met perslucht) kan leiden tot paniek of benauwdheid en dat is onder water potentieel levensbedreigend. Snorkelen is wel prima.
• Paardensport wordt afgeraden omwille van de allergierisico's voor paardenhaar en stro.
Omgeving
Behalve het type sport speelt ook de omgeving een belangrijke rol.
• Droge en koude lucht geven aanleiding tot overmatige prikkeling van allergische luchtwegen.
• Personen met astma die aan sport doen in een omgeving met veel luchtvervuiling, zullen sneller klachten vertonen. In het pollenseizoen of bij hoge ozonconcentraties, is het beter om niet buiten te sporten.
• Binnen sporten kan allergische aanvallen geven op huisstofmijt. Sporten in een goed geventileerde en stofarme ruimte is daarom aangeraden.
• Chloor in het zwembad kunnen astmasymptomen verergeren. Indien u daarvan last hebt, zoekt u beter een zwambad waar geen chloor wordt gebruikt.
Algemene voorzorgsmaatregelen
• Adem zoveel mogelijk door de neus. De lucht wordt daarbij voorverwarmd, bevochting en van het meeste stof gezuiverd. Soms helpt bv. een sjaal voor de neus en mond bij koud weer om een aanval te voorkomen.
• Beperk de intensiteit van je sportactiviteit. 'Rustig kunnen blijven praten zonder buiten adem te raken', dàt is het tempo waaraan u best oefent. Meer is trouwens niet nodig om uw conditie te verbeteren.
• Zorg vooral voor een langzame en goede opwarming gedurende 10 à 15 minuten. Het kan zelfs een aanval helpen voorkomen. Zorg ook voor een langzame afkoeling om een laattijdige reactie na de inspanning te vermijden.
• Om een aanval te vermijden, kan u een kwartier voor de inspanning een kortwerkend luchtwegverwijdend geneesmiddel inhaleren (‘puffs’, bij voorkeur met een voorzetkamer). Bespreek dit met uw arts die u het meest aangewezen product zal voorschrijven. Bij kinderen die bijna constant in beweging zijn, wordt beter gekozen voor een langwerkend geneesmiddel dat een- of tweemaal per dag wordt ingenomen. Zodra het kind voldoende inzicht heeft, kan overgeschakeld worden naar een kortwerkend geneesmiddel.
Voor competitiesporters zijn deze geneesmiddelen volgens de dopingreglementen toegelaten als u een medisch attest hebt.
• Doe niet aan sport bij koorts, verkoudheid of een andere infectie of wanneer u zich niet goed voelt door astmaklachten. Na een infectie of koorts is het beter een week te wachten vooraleer opnieuw beginnen te sporten.
• Indien toch een aanval optreedt, moet de inspanning onmiddellijk stopgezet worden. Probeer zo rustig mogelijk adem te halen. Indien de symptomen verergeren, moet u een puff met voorzetkamer gebruiken. Neem daarom uw medicatie altijd mee wanneer u gaat sporten. De behandeling mag indien nodig na 5 minuten herhaald worden. Er mogen tot 6 puffs toegediend worden op 15 minuten bij zeer ernstige kortademigheid.
Meer info:
www.aconcagua2010.be
www.astmafonds.nl
www.astma-en-allergiekoepel.be