Acht op tien kinderen zitten niet veilig in de auto

123-kind-autorijden-autostoel-12-18.png

nieuws

8 op de 10 kinderen (83 %) zitten niet veilig in de auto. De helft van de autostoelen is niet goed geïnstalleerd. Ook het vastzetten van kinderen in de autostoel gaat vaak mis. 6 op de 10 kinderen zit te los in de autostoel doordat ouders de gordeltjes van het harnasje niet goed aantrekken. Dit blijkt uit recent onderzoek van de (Nederlandse) Taskforce Kinderveiligheid, uitgevoerd door VeiligheidNL, onder kinderen van 0 tot en met 8 jaar. 

Kinderbeveiligingsssystemen verminderen nochtans de kans op dodelijke verwondingen bij een ongeval met 70 procent voor kinderen jonger dan 1 jaar en met 55 procent voor kinderen tussen 1 en 4 jaar. 

  • 95 procent van de geobserveerde kinderen zat daadwerkelijk in een autostoel. 7 procent van de kinderen zat in een verkeerd type stoel (of geen stoel) zat. 
  • Bij 49 procent van de geobserveerde kinderen was de autostoel niet goed bevestigd in de auto. 
  • Draaiing van de autogordel was voor de baby- en peuterautostoelen (met harnassysteem) de meest gemaakte fout bij bevestiging van de autostoel in de auto met de autogordel (respectievelijk 33% voor de babyautostoel en 22% voor de peuterautostoel). Bij autostoelen met Isofix, was de meest gemaakte fout bij de babyautostoelen het niet vastklikken van beide Isofix-punten (26%) en bij de peuterautostoelen (met harnassysteem) het niet gebruiken van een derde bevestigingspunt (19%). 
  • 59 procent van de kinderen was niet goed bevestigd in de autostoel. 
  • Dat de gordeltjes van het harnassysteem te los zaten was de meest gemaakte fout bij bevestiging van het kind in de baby- en peuterautostoel (respectievelijk 30% en 40%). Bij de bevestiging van de kinderautostoelen was de meest gemaakte fout dat de gordel niet de juiste route volgde (41%) en bij de bevestiging van het kind in de autostoel dat de gordel niet over het midden sleutelbeen liep (48%). 
  • Kinderen die voor een kort ritje in de auto zaten, werden niet onveiliger vervoerd dan kinderen die een langere rit maakten. Ook de leeftijd, het geslacht en de opleiding van de bestuurder speelden geen rol bij het veilig of onveilig vervoeren van de kinderen. Wel is gebleken dat de kans groter is dat kinderen onveilig vervoerd worden als de bestuurder van de auto niet een ouder is, maar bijvoorbeeld een opa of oma. 
Dit gaat er vaak mis bij het gebruik van de autostoel:

autostoel-verkeerd-veiligheid-nl-12-19.png

Deze cijfers zijn vergelijkbaar met een eerdere studie in Belgiê van het Vias institute. Daaruit bleek dat iets minder dan 1 kind op 4 (23%) correct vastgemaakt is en vervoerd wordt in een zitje dat aangepast is aan hun gewicht of lengte. De helft van de kinderen (50%) zit wel in een juist zitje, maar is niet correct vastgemaakt. 1 op 7 (14%) zit in een zitje dat niet aangepast is aan hun lengte of gewicht, de helft daarvan is bovendien ook niet correct vastgemaakt.

Lees ook: Autostoeltjes veiliger, maar ouders gebruiken ze verkeerd

Vijf Aanbevelingen
Ouders kunnen met een paar tips de veiligheid van hun kinderen in de auto al flink verbeteren: 

1. Installeer je autostoel altijd conform de handleiding. Neem de tijd om je goed te laten voorlichten. Belangrijk is dat de autogordels niet gedraaid zijn, de juiste route volgen en goed zijn vastgeklikt. 

2. Gebruik je ISOFIX? Check of alle bevestigingshaken goed vastzitten. In het geval van de baby- en peuterautostoel moet ook het derde bevestigingspunt gebruikt worden. 

3. Trek de gordels van de autostoel goed aan. Er mag maximaal e´e´n centimeter ruimte tussen de gordel en het lichaam zitten. 

4. Let bij een peuterautostoel op de hoogte van het harnasje. Er mogen maximaal 2 vingers ruimte tussen het harnasje en de schouder zitten. 

5. Is jouw kind toe aan een kinderautostoel? Gebruik een autostoel mét rugleuning. 

Lees ook: Hoe moet u correct uw baby vastmaken in de wagen ?


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt