Een nationale praktijkrichtlijn voor de aanpak van baarmoederhalskanker

nieuws Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde samen met het College voor Oncologie een nieuwe richtlijn voor de diagnose, behandeling en opvolging van baarmoederhalskanker. In 2008 werd er bij meer dan 600 vrouwen cervixkanker vastgesteld, en bijna 200 vrouwen overleden eraan. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 54 jaar, maar er zijn toch ook een aanzienlijk aantal gevallen bij jongere vrouwen die nog een kinderwens hebben.

De standaardbehandeling bij vroegtijdige diagnose is het volledig wegnemen van de baarmoeder, de zgn hysterectomie. Bij vrouwen met kinderwens kan de ingreep minder uitgebreid gebeuren, zodat een eventuele zwangerschap nog mogelijk blijft. Verder bevat de richtlijn aanbevelingen voor de behandeling van baarmoederhalskanker tijdens de zwangerschap en heeft men aandacht voor de impact van de behandeling op het seksuele leven van de patiënte.

Een meer gevorderd stadium van baarmoederhalskanker wordt behandeld met chemotherapie en bestraling. In geval van uitzaaiingen wordt geprobeerd om door chemotherapie het leven te verlengen en de klachten te verlichten.

Meer info: kce.fgov.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt