Koorts bij baby’s: Hoe meten en wat kan je doen?
dossier Als virussen of bacteriën ons lichaam aanvallen, drijft ons immuunsysteem onze lichaamstemperatuur op zodat de groei van de ziekteverwekkers wordt afgeremd. Dat is ook zo bij baby's en jonge kindjes. Maar wanneer spreken we van koorts, hoe kan je koorts best meten, wat kan je doen om je kindje te helpen en wanneer moet je naar de dokter?
Vanaf wanneer spreken we van koorts bij kinderen?
Pasgeboren baby’s hebben een gemiddelde temperatuur van 37,5° Celsius. Er zijn een aantal factoren die de lichaamstemperatuur van je baby kunnen opdrijven. Hard huilen bijvoorbeeld, maar ook te warme kleding of een te warme kamer- of omgevingstemperatuur. Daarnaast ligt de lichaamstemperatuur ’s avonds ook altijd iets hoger dan ’s ochtends. Tot aan 38 graden spreken we van ‘verhoging’ of een ‘licht verhoogde lichaamstemperatuur’, bij het doorkomen van tandjes bijvoorbeeld. Vanaf 38 graden spreken we van koorts.
Hoe kan je best koorts meten bij een baby?
Baby’s leg je daarvoor best op de rug, oudere kinderen kunnen op de zijkant liggen. Gebruik eventueel wat vaseline of babyolie op het uiteinde van de thermometer en laat die dan een tweetal centimeter in de anus glijden, of tot wanneer je weerstand voelt. Hou de thermometer in die positie vast zodat hij er niet uit kan glippen. De meeste thermometers geven een signaal wanneer je de temperatuur kan aflezen.
Kan je om een of andere reden de temperatuur niet meten via de anus en is je kindje ouder dan 5 maand? Dan gebruik je best een oorthermometer. Om te meten moet je het oor naar achteren omhoog trekken en de thermometer aan de ingang van de gehoorgang houden. Is je kindje ouder dan drie jaar, dan kan je ook de temperatuur meten onder de oksel of in de mond onder de tong.
Net als een oorthermometer meet een voorhoofdthermometer infrarode straling, maar deze meting is onpreciezer dan een rectale meting. Ook de koortsstickers (huidklevers) geven geen accuraat resultaat en kan je dus best vermijden. Fopspeenthermometers geven daarentegen wel een behoorlijk correct resultaat weer, maar in de praktijk blijkt dat kindjes ze niet (lang genoeg) in de mond willen houden omdat ze hun eigen tutje verkiezen.
Wat zijn koortsstuipen?
Hoewel koortsstuipen angstaanjagend zijn om zien, zijn ze ongevaarlijk en hebben ze ook geen effect op de hersenen of ontwikkeling van je kindje. Koortsstuipen zijn erfelijk, en komen vooral voor bij kindjes tussen 6 maanden en 5 jaar die hoge koorts hebben. Raadpleeg een dokter om uit te sluiten dat het om een andere vorm van stuipen gaat en om de nodige medicatie in huis te hebben voor een eventuele volgende aanval.
Wat kan je doen als je kindje koorts heeft?
- als hij lustelozer is
- als hij slecht slaapt
- als hij minder actief is en niet wil spelen
- als hij huilerig is
- als hij pijn heeft
- bij ernstige signalen: symptomen van uitdroging, abnormaal huilen of een huiduitslag die snel uitbreidt
- als de koorts langer dan drie dagen aanhoudt
- als de hoge koorts een uur na een dosis paracetamol niet zakt
- als je je zorgen maakt
- bij blauwrode puntvormige huidbloedingen
- bij een grauwe huidskleur
- als hij suf is of moeilijk wakker te krijgen
- bij verwardheid
- als je kindje moeilijk kan ademen
Hoe kan je een koortsthermometer reinigen?