- dossierKan een supplement melatonine helpen bij kinderen met slaapproblemen?
- dossierGolfelleboog: pijn aan binnenkant elleboog door overbelasting
- dossierWat is ADD en wat zijn de symptomen?
- dossierDe effecten van opgroeien met een narcistische ouder
- dossierWat kan je doen tegen impetigo of krentenbaard?
Geen pijnstillers met codeïne voor kinderen
nieuws
Omwille van de mogelijke ernstige bijwerkingen van pijnstillers die codeïne bevatten, heeft het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) nieuwe richtlijnen opgesteld voor het gebruik van deze pijnstillers.
Het gaat om volgende geneesmiddelen: ALGOCOD, DAFALGAN CODEINE, PANADOL CODEINE, PARACOD Mylan, NEVRINE CODEINE. Deze geneesmiddelen zijn alleen verkrijgbaar op medisch voorschrift.
• Pijnstillers met codeïne mogen alleen gebruikt worden om acute (kortstondige) en matige pijn bij patiënten ouder dan twaalf jaar (in ons land worden deze pillen afgeraden beneden 15 jaar) te behandelen, en alleen als de pijn niet door andere pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen verlicht kan worden.
• Codeïne mag niet gegeven worden aan kinderen jonger dan 18 jaar die een operatieve verwijdering van amandelen of adenoïden moeten ondergaan voor de behandeling van obstructieve slaapapneu (frequente onderbreking van de ademhaling tijdens de slaap) , omdat er een verhoogd risico is op ademhalingsproblemen bij deze patiënten.
• Codeïne moet gebruikt worden in de laagste effectieve dosis en gedurende een zo kort mogelijke periode.
• Moeders die borstvoeding geven mogen geen codeïne nemen omdat dit kan doorgegeven worden via de moedermelk en daardoor een effect hebben op de baby.
• Patiënten waarvan geweten is dat ze het geneesmiddel snel opnemen, lopen meer risico op ernstige bijwerkingen bij gebruik van codeïne. Ze mogen codeïne dus niet gebruiken als pijnbestrijding.
• Ouders en verzorgers moeten de behandeling stoppen en onmiddellijk medische hulp inroepen als ze volgende symptomen opmerken bij een patiënt die codeïne neemt: trage of oppervlakkige ademhaling, verwardheid, slaperigheid, kleine pupillen, misselijkheid of braken, constipatie en gebrek aan eetlust.
• Indien u of uw kind behandeld wordt met codeïne en u vragen heeft of bezorgd is over de behandeling, dient u contact op te nemen met uw arts of apotheker.