Mogelijk 27 doden in Nederland door DIANE-pil
nieuws
Volgens het Lareb, het instituut dat de bijwerkingen van medicijnen bijhoudt, zijn er in Nederland sinds 1987 mogelijk 27 vrouwen overleden aan de bijwerkingen van de Diane-35 hormonenpil. In België zijn er tot nu toe een drietal incidenten met het geneesmiddel gemeld, maar geen enkel dodelijk incident.
De Diane-pil (Diane-35) is een middel dat artsen voorschreven tegen acne (puistjes) of als voorbehoedmiddel. Diane-35 geeft een extra verhoogd risico op trombose. Dat heeft te maken met het hormoon cyproteron dat erin zit.
Het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC: Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) van het Europees geneesmiddelenbureau (EMA: European Medecines Agency) heeft intussen het risico op bloedstolsels in de aderen (veneuze trombo-embolie of VTE) met anticonceptiepillen bestudeerd. Het PRAC besluit dat de voordelen van de pillen bij het voorkomen van ongewenste zwangerschappen blijven opwegen tegen de risico's.
Volgens het PRAC is er voor vrouwen die de pil gebruiken zonder enig probleem, geen reden om te stoppen met het nemen van deze geneesmiddelen. Het is belangrijk dat vrouwen bewust worden gemaakt van het risico op VTE en zijn tekenen en symptomen en dat artsen rekening houden met de individuele risicofactoren van een vrouw wanneer ze haar een contraceptivum voorschrijven.
Bij het voorschrijven moeten artsen het individueel risico van een vrouw op bloedstolsels regelmatig beoordelen gezien het risico verandert met de tijd. Risicofactoren zijn onder meer roken, overgewicht, toenemende leeftijd, het hebben van migraine, familiale voorgeschiedenis van bloedstolsels en bevallen zijn in de afgelopen paar weken.
Het is belangrijk dat vrouwen en artsen alert blijven voor de tekenen en symptomen van trombo-embolie, waaronder hevige pijn of zwelling in de benen, plotselinge onverklaarbare kortademigheid, snelle ademhaling of hoesten, pijn in de borst en zwakte of gevoelloosheid van het gezicht, arm of been. In het geval dat een vrouw één van deze tekenen of symptomen ontwikkelt, moet ze onmiddellijk medisch advies vragen.
Na een evaluatie van alle beschikbare gegevens, besluit het PRAC dat:
• Het risico het laagst is bij de pillen die de progestagenen levonorgestrel, norgestimaat en norethisteron bevatten: er wordt geschat dat er elk jaar tussen de 5 en 7 gevallen zijn van VTE per 10.000 vrouwen die deze geneesmiddelen gebruiken. Ter vergelijking, bij vrouwen die geen pil nemen en die niet zwanger zijn, zullen er ongeveer 2 gevallen van VTE per jaar zijn per 10.000 vrouwen.
• Het risico wordt hoger ingeschat met de progestagenen etonogestrel en norelgestromin, zijnde tussen de 6 en 12 gevallen per jaar per 10.000 vrouwen.
• Het risico wordt ook hoger ingeschat met de progestagenen gestodeen, desogestrel en drospirenon, zijnde tussen de 9 en 12 gevallen per jaar per 10.000 vrouwen.
• Voor pillen met chloormadinon, dienogest en nomegestrol, zijn de beschikbare gegevens ontoereikend om hun risico te vergelijken met deze van de andere pillen, maar verdere studies zijn lopende of gepland.
In België en Nederland wordt voor de meeste vrouwen een combinatiepil van de tweede generatie aangeraden.
Wanneer hormonale anticonceptie gewenst is en er geen tegenindicatie is, raadt het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie een monofasische oestroprogestagene associatie op basis van een lage dosis ethinylestradiol en een tweedegeneratie-progestageen (levonorgestrel, norethisteron of norgestimaat) aan. Wanneer deze pillen niet aangewezen zijn, bv. bij risicofactoren of antecedenten van veneuze trombo-embolie, is de minipil (die alleen een progestageen bevat) of een intra-uterien device (spiraaltje) de beste keuze wanneer hormonale anticonceptie gewenst is.
• Tweede generatie
KADER
Type progestageen eenfasepil tweefase driefase
Levonorgestrel Eleonor
Lowette Microgynon 20 Microgynon 30 Nora-30 Noranelle Stediril-30 Triaselle Trigynon Trinordiol
Norethisteron Ovysmen Trinovum
Norgestimaat Cilest
Als u Diane-35 slikt, vraagt u zich misschien af wat u het beste kunt doen: met Diane-35 doorgaan of overstappen op een andere pil. Gebruikt u de Diane-pil korter dan een jaar? Dan is het in ieder geval verstandig om over te stappen. Vooral het eerste jaar is het risico op trombose namelijk verhoogd door Diane-35. Gebruikt u de Diane-pil al langer? Dan is het goed om met uw huisarts te bespreken of Diane-35 nog het juiste middel is. Als u wilt overstappen naar een pil van de tweede generatie, kan dat natuurlijk. Dit soort pillen werken even goed bij puistjes als andere pillen. U kunt het beste een pil kiezen met het hormoon levonorgestrel en 30 mg oestrogeen (ethinylestradiol).